"Oeganda moet biologische teelt exploiteren"
Volgens Jaquay is de slechte kwaliteit van zowel productie als verpakking in de Oegandese landbouw verantwoordelijk voor het feit dat het Afrikaanse land niet weet te profiteren van de African Growth and Opportunity Act (AGOA), een initiatief bedoeld om de export van verschillende Afrikaanse landen te stimuleren.
Ook de toenemende conventionele teelt is debet aan de terugval. Jaquay stelt dat bio-teelt voor veel telers te hoog gegrepen is, terwijl daar wel de toekomst ligt: "Biologisch voedsel wordt hét exportproduct voor Oeganda, en telers moeten niet afwijken van de teelt van biologische voedingsmiddelen, want dat is waar het geld is."
Er wordt geschat dat Oeganda meer dan 400.000 internationaal gecertificeerde biologische telers heeft. Ze produceren vooral katoen, koffie, sesam, evenals fruit zoals ananas, bananen, mango's, appel, passievruchten en avocado. De producten worden onder meer geëxporteerd naar Europa, de VS en Azië.