Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 11.000 nieuwe zonnepanelen in Wageningen

In december 2014 werd het innovatieve zonne-energieproject van de gemeente Wageningen afgerond. Dit Wageningse zonne-energieproject is onderdeel van het landelijke Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS). Voor uitvoering van het project werd in april 2011 de Stichting Zonne-energie Wageningen opgericht.

In Stichting Zonne-energie Wageningen werken bedrijven, instellingen, burgers en overheid samen aan de grootschalige realisatie van zonne-energie in Wageningen. Een vijftiental organisaties is verenigd in de Raad van Advies van Stichting Zonne-energie Wageningen. Het bestuur van de Stichting bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) en het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN). Dankzij de gezamenlijke inspanning van al deze organisaties en de vele Wageningse partners zijn er de afgelopen drieëneenhalf jaar veel resultaten geboekt op het vlak van zonne-energie in Wageningen.

Doelstelling van het project ruimschoots behaald

Sinds de start van de activiteiten van Stichting Zonne-energie Wageningen is ruim 2,6 MWp aan nieuw zonnestroomvermogen in Wageningen gerealiseerd, dat zijn ruim 11.000 zonnepanelen. Het beoogde doel van 2 MWp is daarmee ruimschoots behaald. "Zonne-energie bloeit in Wageningen. Ik vind het geweldig dat dankzij de samenwerking van een breed pallet aan Wageningse organisaties en burgers we zoveel nieuwe zonne-energie initiatieven hebben weten te realiseren in onze stad. Hiervan plukken we nu en in de toekomst de vruchten in de vorm van schone, hernieuwbare stroom van de zon. En het is leuk te zien dat ook landelijk Wageningen op de kaart is gezet als zonne-energiegemeente", licht een trotse Lara de Brito, wethouder klimaatbeleid van de gemeente Wageningen, toe. Taco Remijnse, bestuurslid namens het WOC, vult aan: "Ondernemen is vooruitzien. We zien dat steeds meer Wageningse ondernemers investeren in zonnepanelen op hun pand om zelf hun stroom duurzaam op te wekken. Het is geweldig dat de doelstelling van het project ruimschoots is gehaald."

Spraakmakende projecten

Spraakmakende projecten zijn de realisatie van zonnepanelen op 100 huurwoningen van de Woningstichting in de Haverlanden en de realisatie van 320 kWp aan zonnepanelen op het dak van het MARIN, niet alleen het grootste zonnestroomsysteem van Wageningen, maar ook een van de grotere systemen in Nederland. Ook zijn talloze woningen in Wageningen uitgerust met zonnepanelen, alsook de daken van diverse Wageningse bedrijven en instellingen, zoals twee BSO locaties van Kinderopvang Wageningen. In 2013 werd Wageningen uitgeroepen tot beste zonne-energiegemeente van Nederland, Solar City 2013. Datzelfde jaar vond de zogenaamde Solar Tour plaats, een bustour voor geïnteresseerden uit heel Nederland langs zonne-energieprojecten in Wageningen. Tijdens het Nationaal Zonne-energie Debat in mei van dit jaar, dat in Wageningen werd gehouden, eindigde Wageningen als tweede na de gedeelde eerste plaats van Amsterdam en Nijmegen.

Zonnige toekomst voor Wageningen

Ook in 2015 blijft Stichting Zonne-energie Wageningen werken aan een zonnige toekomst. Op dit moment is een groot aantal nieuwe projecten in voorbereiding. De succesvolle ervaringen van de gemeente Wageningen en Stichting Zonne-energie Wageningen worden actief gedeeld met andere gemeenten in Nederland. Zo voert Stichting Zonne-energie Wageningen namens zeven gemeenten in de regio FoodValley het regionale project 'Energie uit zon' uit. Ook zal in 2015 weer een informatiebijeenkomst Zonnig Wageningen worden gehouden in de bblthk. Geïnteresseerden kunnen de datum alvast markeren in hun agenda: donderdagavond 9 april.

Voor meer informatie: www.zonne-energie-wageningen.nl
Publicatiedatum: