Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ik ga stoppen met de dierenartsenpraktijk"

Lizelore Vos (28 jaar) 'wil niet anders' dan BD-akkerbouwer zijn

Ik wil niks anders. Dat zegt Lizelore Vos (28 jaar) over haar keus voor een leven als boerin, op een 70 hectare groot biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf. Om meerdere redenen geen alledaagse keus. Bedrijfsovername is tenslotte geen kleinigheid.

Groeiproces

Lizelore vertelt op de website van BioRomeo over haar keuze voor het 'boerenbestaan': "Het is nog niet zo gangbaar dat een vrouw deze stap zet. Toch zie je het aantal zelfstandige boerinnen groeien. Op dit moment zitten we midden in de overname van het bedrijf. Mijn ouders werken nog veel mee en mijn broer is ook nog steeds nauw betrokken. Voor mij een mooie gelegenheid om er in te groeien en het gaat snel. Afgelopen jaar heb ik het al grotendeels alleen gedaan. We verbouwen verschillende producten waaronder aardappels en uien; deze leveren we aan BioRomeo."


Bewuste keus

Een andere bijzonderheid is dat Lizelore geen agrarische opleiding volgde, maar studeerde voor dierenarts. "Tijdens mijn studie woonde ik ruim zeven jaar in Utrecht. Daarbij heb ik op mijn reizen ook wat van de wereld gezien. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om afstand te nemen, maar dit is echt mijn plek. Dat kan ik met een gerust hart zeggen. Hier voel ik me goed; de rust, het land, de natuur, het is mijn basis."

Afscheid

"Natuurlijk ben ik ook veearts, anders hou je om te beginnen zo'n studie niet vol. Ik werk nu een paar jaar parttime in een praktijk in Meppel. Met veel plezier. Maar in combinatie met de boerderij, betekent het dat je geen tijd hebt voor extra dingen en voor je sociale leven. Om die reden heb ik besloten te stoppen met de dierenartsenpraktijk. Nu dat moment dichterbij komt, merk ik wel een soort weemoed. Het laat zien dat ik het werk met plezier doe en dit gevoel hoort bij afscheid nemen denk ik."

Gevoel

"Ik kan me al wel erg verheugen op de vrijheid van het boerenbedrijf. Geen strak schema met spreekuren en visites rijden, maar je eigen inzicht volgen en iets aanpakken wat gedaan moet worden. Het in contact staan met de natuur geeft me een intens rijk gevoel. Dat je in het voorjaar met zaad in je hand staat en al na één zomer aankijkt tegen volle schuren. Dat is toch ongelofelijk? Dat ik hier mee bezig mag zijn maakt me blij. Laat mij de natuur maar volgen."

Bron: BioRomeo
Publicatiedatum: