Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoekers Berkeley University:

"Opbrengstverschillen tussen biologisch en conventioneel kleiner dan verwacht"

Biologische landbouw kan wel degelijk concurreren met de conventionele teeltmethoden. Dit blijkt uit een groot onderzoek van de 'University of California, Berkeley'. De opbrengst van bio-landbouw ligt weliswaar lager dan die van de conventionele landbouw, maar het verschil is beduidend kleiner dan tot dusver is aangenomen. De universiteit heeft een systematisch overzicht opgesteld van meer dan 100 vergelijkende studies van biologische en conventionele landbouw. Hieruit blijkt dat de gewasopbrengsten van de biologische landbouw hoger zijn dan eerder gedacht.

En het zou nog beter kunnen. Volgens de onderzoekers zijn er zeker nog mogelijkheden om het gat in de productiviteit tussen biologische gewassen en conventionele landbouw nog verder te doen krimpen.

Het onderzoek weerlegt dus de aanhoudende perceptie dat biologische landbouw de wereld niet kan voeden. De onderzoekers voerden een meta-analyse uit op basis van 115 studies - een dataset die drie keer groter is dan eerder gepubliceerd werk - waarin de biologische en gangbare landbouw vergeleken wordt. De onderzoekers concluderen dat de biologische rendementen gemiddeld ongeveer 19,2 lager liggen dan conventioneel, een kleiner verschil dan in eerdere ramingen.

Ze wezen er verder op dat de beschikbare studies vaak bevooroordeeld zijn in het voordeel van de conventionele landbouw, waardoor de kans bestaat dat het opbrengstverschil onterecht hoger in wordt geschat. De onderzoekers zijn zelfs van mening dat het opbrengstverschil nog verder verkleind kan worden door de methoden die in de biologische landbouw gebruikt worden om de productiviteit te optimaliseren. Het telen van verschillende gewassen op één veld en gewasrotatie kan het verschil zelfs reduceren tot respectievelijk 9 en 8 procent.

De opbrengsten zijn ook afhankelijk van het soort gewas dat geteeld wordt, vonden de onderzoekers. Er waren geen significante verschillen in de opbrengst tussen biologisch en conventioneel geteelde peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen.

De onderzoekers suggereren dat de biologische landbouw een zeer concurrerend alternatief kan zijn voor de industriële landbouw als het gaat om de productie van voedsel.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: