Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PvdD: voorkom vogelpest, pak bio-industrie aan

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag 25 november vragen gesteld over de uitbraak van de vogelpest. Voortzetting van de bio-industrie vindt de partij onverantwoord vanwege de gevolgen voor dierenwelzijn en volksgezondheid. Om onhoudbare uitbraken van vogelpest en andere dierziekten te voorkomen moet er een einde komen aan de hoge concentraties dieren in de veehouderij. Op dit moment zijn er al duizenden kippen en eenden vergast. Dit gaat gepaard met veel dierenleed.

Marianne Thieme: "Opnieuw is er een ernstige vogelgriepcrisis, 11 jaar na het Dit-Nooit-Meer van 2003. Er lijkt weinig geleerd van eerdere dierziekten. Grote concentraties dieren en de concentratie van stallen vormen samen een tikkende tijdbom. De afgelopen 11 jaar is de concentratie van dieren alleen maar toegenomen, mede door de komst van megastallen."

Net als in 2003 zegt vrijwel elke boer of sectorvertegenwoordiger dat het virus door trekvogels wordt verspreid. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) blijkt echter dat hier geen bewijs voor is. Trekvogels blijken het virus in Nederland juist op te lopen in plaats van dat de dieren het meebrengen. Tijdens de Studium Generale van Wageningen Universiteit in oktober 2005 stelde prof. Rob Goldbach van de leerstoelgroep Virologie: "Anders dan wilde dieren, die voortdurend blootstaan aan virussen zonder dat ze dreigen uit te sterven, leggen dieren in de intensieve veehouderij massaal het loodje als er zich weer een pathogeen aandient. Misschien moeten ze meer in contact komen met de natuur, zodat hun immuunsysteem meer prikkels krijgt om zich te ontwikkelen. Misschien moeten we gewoon af van het systeem van onze intensieve veehouderij." En veterinaire epidemioloog Professor Mart de Jong zei op dezelfde bijeenkomst: "Het contact tussen de bedrijven is zo intensief, de dichtheid van de kippen zo hoog, dat als het virus hier op één bedrijf opduikt de hele vallei is afgeschreven. Dat is het gevolg van de hoge dichtheden in de sector. Daar zit het probleem. Daar moeten we op termijn iets aan gaan doen."



Marianne Thieme heeft de staatssecretaris gevraagd waarom de veehouderij de dieren niet heeft gevaccineerd, terwijl dit virus al sinds 1983 bestaat. In dat jaar was er een grote uitbraak in Ierland van dit virus waarbij 300.000 kippen en eenden afgemaakt werden. Thieme wilde weten of het niet vaccineren te maken heeft met de economische belangen van de sector: het exporteren van kipproducten naar met name Duitsland. Dit land accepteert geen producten van gevaccineerde dieren. De vraag is of de sector met dit handelen welbewust het risico op een uitbraak heeft genomen. Thieme wilde ook van de staatssecretaris weten wat het kabinet sinds 2003 heeft gedaan om de bio-industrie aan te pakken die, door de hoge concentraties dieren met een verzwakt immuunsysteem, een verhoogd risico vormt voor de uitbraak van dierziekten.

Voor meer informatie: www.partijvoordedieren.nl
Publicatiedatum: