Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Biologische Veeverbetering schreef mee aan 'Istanbul Declaration' over biologische veehouderij en fokkerij

Van 12 tot 16 oktober vond het wereldcongres van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) plaats in Istanbul. Tijdens dit congres schreef de stuurgroep van de IAHA een 'Istanbul Verklaring Veehouderij' waarmee gevraagd wordt voor meer aandacht voor een duurzame ontwikkeling van biologische veehouderij binnen de biologische sector. Voor het Louis Bolk Instituut, de Stichting Bio-KI en als voorzitter van het European Consortium for Organic Animal Breeding was Wytze Nauta daar bij uitgenodigd om ook biologische fokkerij wereldwijd onder de aandacht te brengen.


Wytze in overleg (rechtsboven).

De IAHA is de werkgroep/denktank die binnen IFOAM nadenkt over zaken die spelen in de biologische veehouderij. In Istanbul heeft de IAHA de 'Istanbul Verklaring' opgesteld waarin aandacht wordt gevraagd voor een duurzame ontwikkeling van biologische veehouderij binnen de gehele biologische landbouw. In deze verklaring wordt duidelijk gesteld dat de veehouderij een duurzame plek in het geheel moet hebben, dus dat grazers vooral gras/ruwvoer moeten vreten en eenmagigen voedsel voor de mens moeten produceren vooral op basis van reststromen/bijproducten. De dieren mogen geen concurrentie zijn voor de teelt van menselijk voedsel.

"Onder andere als voorzitter van Eco-AB, de Europese organisatie voor biologische fokkerij, heb ik meegeschreven aan deze verklaring en er vooral voor gezorgd dat het onderwerp veefokkerij, de herkomst van dieren, naast de veehouderij een duidelijke plek in de verklaring kreeg", vertelt Wytze. "De verklaring roept onder andere op dat ook de fokkerij van dieren een plek binnen de biologische landbouw moet gaan krijgen en dat middelen daarvoor beschikbaar moeten komen. Dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat er morgen allemaal biologische stieren en hanen zijn, maar het zaadje is nu ook van boven gezaaid."

In Nederland werkt Wytze vanuit de Stichting Biologische Veeverbetering samen met veehouders aan het opzetten van een biologische KI (Bio-KI) en de veredeling van een boerderij-dubbeldoelkip. "Misschien komen er ook nog eens enige richtlijnen voor wat meer biologische veefokkerij." Dit is volgens hem en steeds meer veehouders hard nodig om dieren te verkrijgen die beter passen op biologische bedrijven maar vooral ook om de biologische melkveehouderij een duidelijker plek te geven naast de gangbare veehouderij. Met duurzame stallen, koeien in de wei en reductie van antibiotica komt de gangbare veehouderij in de beeldvorming van de consument snel dichter bij. "De herkomst van de dieren kan het verschil maken."

De Istanbul Declaration is te vinden op de IFOAM site. Een vertaling van de Istanbul Verklaring vindt u op deze website.
Publicatiedatum: