Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LUMA zaden nieuwe afnemer voor aardwarmteproject Koekoekspolder

In het tuinbouwgebied Koekoekspolder bij IJsselmuiden in Overijssel is sinds 2012 een aardwarmtebron in gebruik. Deze aardwarmteborn levert warmte aan een drietal tuinbouwbedrijven. Deze week is begonnen met het aansluiten van een tweetal nieuwe afnemers van aardwarmte. De twee nieuwe afnemers zijn LUMA zaden en Kalter Aardbeien. Beide bedrijven hebben gezamenlijk een oppervlakte van bijna 5 hectare. De verwachting is dat rond de jaarwisseling de bedrijven volledig op aardwarmte zijn overgeschakeld.

LUMA zaden is gespecialiseerd in de teelt van biologische groentezaden. Jordie Schreurs, de tuinder op dit bedrijf, weet dat voor biologische teelt het erg belangrijk is dat het in de kas voldoende warm blijft. Bij wat hogere temperaturen werkt de biologische bestrijding beter en groeit het gewas ook sterker. Met aardwarmte is het mogelijk om zonder extra stookkosten de temperatuur in de tuinbouwkas perfect te regelen.



Richard en Annet Kalter hebben een aardbeienkwekerij in IJsselmuiden. Door toepassing van aardwarmte kan de gasketel uitgezet worden en nemen zij zoveel mogelijk afstand van het gebruik van fossiele brandstof. Alleen in noodgevallen moeten ze nog terug vallen op aardgas. In april hopen ze de eerste aardbeien te plukken die geheel op aardwarmte geteeld zijn.

Door de uitbreiding van het aardwarmteproject kan er nu aan ongeveer 23,5 hectare tuinbouwkas warmte geleverd worden. Per jaar moet dat tot een besparing leiden van het gebruik van circa 4.500.000 kub aardgas. Dat komt overeen met het gasgebruik van bijna 3000 huishoudens.

Radboud Vorage, beheerder van de aardwarmtebron, is zeer verheugd met deze uitbreiding. "We waren de eerste met een aardwarmtebron in Overijssel. We hebben veel moeten uitzoeken en er waren in het begin wat tegens lagen. Nu draait de bron uitstekend en kunnen we, met deze uitbreiding, optimaal aardgas besparen op 5 bedrijven. Dat is meer dan we 3 jaar geleden gehoopt hadden. De samenwerking loont!"

Het toepassen van aardwarmte is een belangrijke innovatie in de glastuinbouw om op een meer duurzame wijze kassen te verwarmen. Het project past uitstekend in de doelstellingen van het Energiepact van de Provincie Overijssel en de ontwikkelingsvisie van Gemeente Kampen voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. Provincie Overijssel en gemeente Kampen ondersteunen het project met een lening en met kennis over duurzame ontwikkeling. Daarnaast is het aardwarmteproject in Koekoekspolder nauw betrokken bij de kennisontwikkeling van geothermie in Nederland en bij diverse innovatieve onderzoeken.

Voor meer informatie: www.geothermie.nl
Publicatiedatum: