Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een dubbel duurzame kerst

Adoptiekerstboom viert lustrum

Al tien jaar oud is het concept: de kerstboom met geprepareerde kluit weer terugplaatsen in de biologische kweekgrond. Bedenkers Erwin Kooijman en Kyra Gunneweg uit Leusden organiseren dit jaar niet alleen voor zichzelf maar voor negen andere uitgiftepunten de adopteeractie. Het is en blijft een idee waar veel mensen achter staan: gooi je boom niet weg, maar geef hem ook volgend jaar een kans. Het succes schuilt in een zorgvuldig geprepareerde kluit.
 

Groei

Het eerste jaar was het afwachten: een infokaart bij lokale natuurvoedingswinkels wierp zijn vruchten af: er kwamen meteen honderd adoptanten op af. Daarna ging het snel. Het aantal verzesvoudigde in Leusden, en binnen een paar jaar sloten steden als Groningen, Amsterdam en Arnhem zich aan bij het initiatief. Er moest gezocht worden naar meer Skal gecertificeerde percelen, liefst dicht bij de afnemers. Een biologische kippenboer in De Glind, een boomkwekerij in Waalre en een biologische tuinderij in Veenhuizen beschikten over de juiste papieren en de juiste grond. Want een kerstboom gedijt nu eenmaal het beste in zandgrond. Nog altijd lopen de organisatoren aan tegen een bomentekort: de groeitijd van een Picea abies (de traditionele fijnspar) bedraagt minstens vijf jaar.

Adoptieboompje

Veel mensen halen al voor de derde, vierde en soms zelfs vijfde keer dezelfde boom op. Tien jaar zal een adoptiekerstboom niet halen. Hij groeit namelijk wel ieder jaar. Dan is de boom op een gegeven moment te groot, of niet mooi meer. Gemiddeld genomen heeft een adoptiekerstboom een overlevingspercentage van 80%. Hoe gaat het nu in zijn werk?



In december haalt men de adoptieboomboom op bij het uitigiftepunt, en 's zomers groeit hij door op de biologische kwekerij. Daar wordt hij verzorgd zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien krijgt elke boom een nummer, zodat iedereen 'zijn' boom het jaar erop weer kan reserveren. En zo ziet men zijn eigen adoptieboompje jaar na jaar groeien. Uiteraard krijgen de adoptiefamilies de nodige verzorgingstips mee naar huis.

Adopteren van kerstbomen kan van 6 tot en met 23 december in Amsterdam, Arnhem, Driebergen, Groningen, Waalre, Leusden, Baarn, Groenekan, Rotterdam, Nijmegen en 's Graveland.

Op de website staat meer informatie over de openingstijden per uitgiftepunt: www.adopteereenkerstboom.nl.
Publicatiedatum: