Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Drenthe gaat bij-vriendelijk beheren

Vanaf dit jaar gaat de provincie Drenthe bermen langs provinciale wegen en vaarwegen ecologisch beheren. Dit is goed nieuws voor bijen, want ecologisch bermbeheer leidt tot bloemrijkere bermen. Ook voor vlinders, reptielen, vogels en kleine zoogdieren vormen bloemrijke bermen een leefgebied.

Het landelijk beleid is, dat bij het maaien rekening moet worden gehouden met beschermde planten en dieren die zich in de berm bevinden. Vanaf dit jaar gaat de provincie de bermen van wegen en de taluds van viaducten, kanalen en watergangen daarom ecologisch beheren. Dit houdt in dat in principe pas in september/oktober wordt gemaaid.


Foto: Hans Dekker.

Verkeersveiligheid

In verband met de verkeersveiligheid maait de provincie in juni wel al bermstroken van 1.20 meter breed (gemeten vanaf het wegdek). In september/oktober worden de bermen helemaal gemaaid. Op plaatsen waar de bermbegroeiing het zicht van het verkeer belemmert, waardoor de verkeersveiligheid in het geding komt, wordt altijd gemaaid. Dit geldt met name voor op- en afritten.

In 2007 is de provincie afgestapt van ecologisch bermbeheer, omdat in Drenthe overlast was van het vele Jakobskruiskruid. Het kruid veroorzaakt problemen als het in het hooi terechtkomt en vee ervan eet. Daarom werden sindsdien alle bermen in juni helemaal gemaaid en werd het maaisel afgevoerd. Zo kon het Jakobskruiskruid zich moeilijker verspreiden. Door later te maaien bestaat de kans dat het Jakobskruiskruid in de wegbermen weer toeneemt. De provincie treft indien nodig dan plaatselijk maatregelen.

Bij alle maaibeurten wordt het maaisel afgevoerd. De provincie onderzoekt de mogelijkheden om meer duurzame methoden te gebruiken voor het verwerken van bermmaaisel. Dit kan gaan om vergisten of hergebruik van het maaisel.

Voor meer informatie:

Marije Kelder
Provincie Drenthe
0592 365589
m.kelder@drenthe.nl
Publicatiedatum: