Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
't Schop - lokaal en biologisch

Jan van den Broek ‏weerlegt hardnekkige misverstanden over biologisch

Jan van den Broek van biologische boerderij 't Schop in Hilvarenbeek gaf woensdag 5 november op zijn twitteraccount aan even een paar misverstanden over biologisch voedsel te willen rechtzetten. Dit doet hij in dit artikel op de eigen website:

Local+organic!
Eerst even een paar hardnekkige misverstanden over biologisch voedsel, die we regelmatig in de media tegenkomen, benoemen:
  • Biologische landbouw kan de wereld niet voeden: Een uitgebreid wetenschappelijk rapport van den FAO toont anders aan. Bovendien, als we doorgaan met onze grootschalige industriële landbouw, zullen onze natuurlijke hulpbronnen zoals grondstoffen, bodem, lucht en water, binnen afzienbare tijd verwaarloosd zijn. Dan is het zeker onmogelijk geworden om de wereld te voeden.
  • Voor biologische productie is meer land nodig: Dat geldt inderdaad voor de plantaardige productie, hoewel beperkt, met moderne kennis van bijvoorbeeld gebruik van vlinderbloemigen zoals klaver, kan de productie 80% zijn in vergelijking met gangbaar. Maar nog belangrijker is het enorme gebruik van grond voor dierlijk voedsel. Als het westen 2 dagen in de week geen vlees eet hebben we genoeg mét biologische landbouw.
  • Lokaal gangbaar is beter dan biologisch van ver weg: Het beste is lokaal én biologisch. De lokale biologische sector groeit, maar helaas wordt de groei vertraagd door de populariteit en de promotie van de 'Ambachtelijke streekproducten'. Het zou goed zijn als er meer stimulering richting duurzaamheid van deze producten plaatsvond! Maar de meeste consumenten verkeren echter in de veronderstelling dat deze producten al duurzaam zijn. Maar de foodprint van de kunstmest van 1 hectare gras bijvoorbeeld is evenveel als 700 kilometer rijden met een vrachtwagen.
  • De gangbare sector is al zo ver met duurzaam werken; dat ze bijna biologisch is: Natuurlijk zijn er de laatste decennia veel goede stappen gezet richting duurzaamheid, door de gangbare landbouw. Dat is ook niet moeilijk als je van ver komt, het laaghangend fruit is snel geplukt. Er bestaan echter nog erg grote verschillen op gebied van dierenwelzijn, biodiversiteit en antibioticum gebruik bijvoorbeeld. Maar een groot verschil is vooral, de biologische sector werkt vanuit de biologische principes zelf aan een duurzame voedselproductie, terwijl de gangbare sector zich meestal beperkt tot de gedwongen wettelijke maatregelen.

Duurzaamheid en 't Schop:
Bij al onze activiteiten proberen we duurzaam te werken. Het is echter heel moeilijk om te beoordelen in welke mate voedsel duurzaam is. Het is een groot container begrip geworden dat door veel partijen gebruikt wordt. Daarom hechten we grote waarde aan ons (streng gecontroleerde) EKO-certificaat, samen met het regiokeurmerk van Kempengoed. Deze 2 certificaten geven u zekerheid, samen met ons streven naar nog beter.

We gaan dat doen door onze activiteiten tegen het licht te houden van de duurzaamheidsbloem. Dat betekent dat we niet slechts letten op een enkel aspect, maar proberen op alle duurzaamheidsaspecten optimaal te scoren. (Met andere woorden we proberen niet de kampioen te worden op een onderdeel van de wedstrijd, maar op de tienkamp) Integraal duurzaam dus!

Kijk voor meer informatie voor een goed voorbeeld op de site van 'Natureandmore'.

Jan van den Broek

Klik hier om naar de website van 't Schop te gaan.
Publicatiedatum: