Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innovatie ten top bij de bio-boer

Wiedfiets winnende idee 'Techniek in de Biotuinbouw'

Voor de Vlaamse beurs en netwerkdag 'Techniek in de Biotuinbouw: Klein én professioneel' is een oproep gedaan naar telers om hun eigen innovatief en technisch ontwerp te komen voorstellen. Elke bezoeker kon stemmen op één van de zes ingezonden concepten. Allen konden ze op veel appreciatie rekenen, maar de wiedfiets spande uiteindelijk de kroon.

Het irrigatiesysteem van Walter Coens is een voorbeeld van hoe je door inventief te zijn en twee bestaande systemen aan elkaar te koppelen, kan komen tot een systeem op maat van je bedrijf. Walter koppelde een bestaande haspel aan een spuitboom die geschikt is voor de perceelsbreedte op zijn bedrijf De Zonnekouter. Doordat de spuitboom gemonteerd is op een handig karretje is alles vlot handelbaar en makkelijk werkzaam. Het resultaat is een zeer efficiënte watergift op het bedrijf. Op de zandgrond waar Walter mee te maken heeft, kan deze lumineuze techniek meer dan ooit renderen.

Folietrekker

De folietrekker van Romuald Wille kwam tot stand door veel uittesten, opnieuw sleutelen, blijven proberen en aanpassen. Uiteindelijk kwam Romuald tot een resultaat waar hij trots mag op zijn. Een ploegelementje zorgt ervoor dat er ruimte gemaakt wordt waar de folie kan ingelegd worden. Dankzij lichte aandrukwielen wordt deze folie mooi strak over het bed getrokken. Een tweede ploegelement zorgt ervoor dat de zijkant van de folie opnieuw bedekt wordt met aarde, waarna een tweede aandrukwiel de grond goed aandrukt. Dit geheel wordt gevolgd door een bijkomende rol die de folie perforeert op gewenste plantafstand, en dit telkens ter grootte van een persblok. De perforaties komen tot stand door U-vormige ijzertjes die gemonteerd zijn op de rol. Romuald is er volledig klaar voor om zijn onkruid preventief aan te pakken.


De wiedfiets

Het winnende idee, de wiedfiets, kwam van het wiedfietsersteam Sander, Wim en Hans. Het is een toestel waar al veel tijd, denkwerk en brainstorming aan vooraf gingen. Verschillende plannen werden uitgetekend, prototypes werden opgesteld, en ook aan het uiteindelijke (finale?) model werd en wordt nog flink gesleuteld. De gebruiksaanwijzing van de wiedfiets is als volgt. Je gaat er met je buik op liggen met je hoofd op een hoofdsteuntje. Vervolgens zijn je armen en benen vrij om het nodige werk te verrichten. Met de vrije handen kan je vlijtig het onkruid vlijtig trekken; de voeten besturen dan weer het aandrijfmechanisme. Het voorgestelde prototype is al werkzaam. Het principe van voortbewegen is gebaseerd op het sprinkhaanmechanisme. Bij hun nieuwste model zijn hiervoor twee trappers voorzien die al liggend kunnen bediend worden. Aan dit model werd de ganse nacht voor de netwerkdag doorgewerkt. De creatie kon op heel wat belangstelling en sympathie rekenen van het publiek, en verdient dan ook een dikke proficiat!


De wiedfiets.

Alle vernieuwende ideeën zijn te vinden in dit artikel: Innovatie ten top bij de bioboer.

Bron: CCBT via bioKennis
Publicatiedatum: