Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische aardappelen in honden- en kattenvoer?

Eind vorig jaar heeft Yarrah een nieuwe variant droogvoer op de markt gezet, namelijk graanvrije brokjes voor de kat en hond. De granen zijn vervangen door aardappelzetmeel en groene en gele erwten. De biologische aardappelen komen uit Letland; een land waarvan 12% van de grond biologisch is. Vanuit eigen controle-eisen bezoekt de kwaliteitsmanager van Yarrah ook de aardappelteler en de fabriek waar de aardappelen verwerkt worden.



Biologische aardappelen zijn onbespoten en er vindt geen monoteelt plaats (boeren voeren om de drie jaar wisselteelt uit, onder andere met klaver en gras). Eén hectare grond levert 20 ton biologische aardappelen op; voor niet-biologische aardappelen kan dit oplopen tot 60 ton of meer. De boer die door Arthur Hartman is bezocht, heeft 400 hectare land.

De aardappelen zijn in mei gepoot en worden in augustus geoogst. De aardappelzetmeelproductie vindt plaats van september tot eind oktober. In deze periode voert de kwaliteitsmanager dan ook de audit uit, zodat tegelijkertijd de leverancier én de fabriek gecontroleerd kunnen worden. In de fabriek zijn 56 mensen werkzaam. De fabriek is BIO, BRC, HACCP, NOP en GMP+ gecertificeerd.



Het klinkt vreemd dat er aardappelen in honden- en kattenvoer verwerkt worden. Wanneer de samenstelling bekeken wordt, is dat niet zo vreemd; een aardappel is glutenvrij en past bij de claim graanvrij. Het zetmeel heeft een bindend karakter en zorgt voor een goede brok. Uiteraard bevat de brok zelf een hoog vleesaandeel (25% gedroogde kip, wat neerkomt op 125% verse kip) en 4% MSC-gecertificeerde vis.

Voor meer informatie: www.yarrah.com
Publicatiedatum: