Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keuringsdienst van Waarde test honing op plastic

De Keuringsdienst van Waarde schonk in de uitzending van 25 september aandacht aan (biologische) honing. Voor deze aflevering heeft de Keuringsdienst een aantal honingmerken laten testen op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. Is het waar dat er plastic in honing kan zitten? En is die kans minder groot als je honing met een EKO-label koopt? De Keuringsdienst liet het onderzoeken door het Instituut voor Milieuvraagstukken.

Bionext heeft inmiddels op de website al uitgebreid gereageerd op dit onderzoek. De ketenorganisatie schrok vooral van de opmerking van de Zwitserse onderzoeker Michael Beer dat plastics overal in het milieu aanwezig zijn, niet alleen in de oceaan, maar ook op het land. En in alle voedingsmiddelen, biologisch en niet-biologisch. De ketenorganisatie wil daarom een breder vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van plastic in voedingsmiddelen. Klik hier om de reactie van Bionext te lezen.

Geteste merken

Vijf verschillende honingmerken zijn getest op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. Het gaat om de Albert Heijn Bio Bloemenhoning, De Traay Bloemenhoning, Langnese Goudhelder honing, Albert Heijn Bloemenhoning en De Traay Zonnebloemhoning. Van deze vijf merken hebben de Bio Bloemenhoning van Albert Heijn en de Zonnebloemhoning van De Traay een EKO-label.
 

Testresultaten

Alle onderzochte honingmerken bevatten kleine deeltjes kunststof. Gemiddeld zijn er 210 deeltjes per kilo honing teruggevonden. De bron van de kunststofdeeltjes in de honing en de eventuele risico's voor de volksgezondheid zijn niet onderzocht. De deeltjes kunnen op een of meerdere stappen in de productieketen (van bijenkorf tot verpakkingsfase) onbedoeld worden geïntroduceerd. Opvallend is dat de honingmerken met een EKO-label gemiddeld meer plastic bevatten dan de merken zonder EKO-label.



Klik hier om de uitzending te bekijken.
Publicatiedatum: