Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gestegen van 783 naar 852 miljoen euro

Nederlandse export biologische producten: +9%

De export van biologische producten door Nederlandse bedrijven is in 2013 met 9 procent toegenomen, blijkt uit een onderzoek van ketenorganisatie Bionext. Daarmee is ons land net als in de conventionele landbouw en voeding een wereldspeler. Het gaat bij de biologische export vooral om granen, fruit, akkerbouw- en vollegrondsgroenten, glastuinbouw, zuivel, varkensvlees en eieren.
 
De exportwaarde is in 2013 gestegen van 783 naar 852 miljoen euro. Samen met de binnenlandse consumptie van ruim 1 miljard euro bedraagt de totale economische waarde van de biologische sector 1,9 miljard euro. Export van biologische landbouwproducten en voeding vindt vooral plaats naar de omringende landen: Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.
 
Bionext heeft voor het onderzoek ruim vijftig leidende Nederlandse exportbedrijven in de biologische sector geïnterviewd. De uitkomsten zijn aangevuld met gegevens vanuit de primaire productiesectoren. Nederlandse exportgerichte bedrijven groeien mee met de wereldwijde vraag naar biologische producten. Nederland exporteert niet alleen producten van eigen makelij maar is ook sterk als biologisch handelsland. Dit onderdeel is met 15% zeer sterk gegroeid. De totale Nederlandse export bestaat blijkens cijfers van het CBS voor circa de helft uit doorvoer.
 
De vraag naar biologische producten groeit wereldwijd sterk. In de afgelopen 11 jaar is de omzet bijna verdrievoudigd naar 64 miljard dollar (ruim 50 miljard euro) in 2011, en de verwachting van experts is dat de markt in 2015 groeit naar 104,5 miljard dollar. Ongeveer 85 procent van de wereldwijde biologische omzet wordt gerealiseerd in de EU en de Verenigde Staten, vooral door het toegenomen consumentenbewustzijn. De binnenlandse consumptie en export groeien grofweg drie maal harder dan de groei van het biologisch areaal in Nederland. Dit is al jaren het geval en betekent dus dat de Nederlandse landbouw kansen laat liggen. De overheid kan de omschakeling stimuleren door bijvoorbeeld de gronden van de rijksoverheid en provincies om te schakelen naar biologisch beheer en een gereduceerd pachttarief voor duurzame, biologische landbouwbedrijven. Provinciale overheden kunnen zich inzetten voor de groei van het biologisch areaal in hun provincie, door hiervoor stimuleringsbeleid op te zetten.
 
De recente importbeperkende maatregelen van Rusland hebben een beperkt direct effect voor het biologische bedrijfsleven. De vrees voor de indirecte effecten zijn veel groter: prijsdaling van met name de conventionele groenten door overaanbod leidt tot vergroting van het prijsverschil met biologische groenten en daarmee van het risico op verlaging van de omzet in Nederland.
 
Klik hier om het hele rapport te downloaden.
Publicatiedatum: