Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Suikerwier, eerste duurzaam geteelde zeewier uit Zeeland

Met de introductie van suikerwier, het eerste gedroogde zeewier product van Nederlandse herkomst (Oosterschelde) heeft Your Well, the Seaweed Company, een heuse landelijke primeur in huis. Zeeuwse suikerwier, ook wel royal kombu of Saccharina Latissima genoemd, is duurzaam geteeld in de Oosterschelde door het bedrijf Zeewaar. "De vlokken zijn een heerlijke smaakmaker vol vitaminen, mineralen en eiwitten", vertelt Kees Boender van Your Well. "Heerlijk zilt van smaak kan het in alle hartige gerechten gebruikt worden. Het voegt een goede dosis gezondheid toe aan ieder gerecht, en de diep groene kleur geeft ook iets extra's. Het kan ook als zoutvervanger gebruikt worden, vooral omdat het een hoger gehalte aan kalium heeft dan normaal keukenzout, en met als groot voordeel dat het veel minder natrium bevat." Het zeewier is niet biologisch gecertificeerd. "Dit kan nog niet met zeewier in Nederland. Hier wordt wel aan gewerkt", aldus Kees.



Zeewaar teelt het suikerwier in Natuurpark de Oosterschelde op duurzame wijze. Het wordt in november aangeplant in de speciaal ontworpen zeewierteeltinstallatie als kleine algjes van 0,5 centimeter groot. Het hangt onder water aan touwen en in de vijf wintermaanden die volgen groeit het uit tot bladeren van 2 meter lang en 50 centimeter breed. "Het gedijt zo goed in de zeewierboerderij omdat deze twee keer per dag nieuwe voedingsstoffen krijgt tijdens eb en vloed. Daarnaast zijn het heldere Oosterscheldewater, de Zeeuwse zon en de stroming van groot belang. In de lente is de royal kombu klaar voor de oogst en heeft het een prachtig mosterdachtige kleur." Het wordt gedroogd in een speciaal ontworpen droogruimte waar de temperaturen nooit hoger oplopen dan 35 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen bewaard blijven. Tijdens het droogproces verliest het 80%-90% aan gewicht (zeewater) en na afloop is het donkergroen van kleur. "Er wordt niets toegevoegd aan, of verwijderd uit het product, behalve zeewater. De zachte vlokken zijn eenvoudig te gebruiken en uniek op onze markt."

De naam suikerwier is gebaseerd op het unieke gehalte mannitol (natuurlijk suiker), dat je vrijwel in geen enkel ander zeewiertype aantreft. "Eenmaal gedroogd komt de zilte smaak juist naar boven. En dat kan verklaren waarom het juist zo goed smaakt in allerlei gerechten. Suikerwier is verkrijgbaar in vlokken en stukken, om te wellen of te verkruimelen, en wordt in Nederland en Belgiƫ door Your Well verdeeld."

Voor meer informatie: www.wereldvanzeewier.nl
Publicatiedatum: