Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rassen met potentie in veredelingstrajecten"

Van de Weerd groeit mee met pompoenmarkt

Tholen - Dennis van de Weerd omschrijft zijn bedrijf Van de Weerd Pompoenen als 'een uit de hand gelopen hobby'. "Het aantal pompoenen dat we zelf telen is 'peanuts' als je kijkt naar de grote hoeveelheid bio-pompoenen die we op ons bedrijf verwerken. Toen we in 2003 zelf gingen telen liep de handel niet en zochten we een manier om ons te onderscheiden. We besloten de pompoenen zelf te gaan wassen en al snel vroegen andere pompoentelers om dit ook voor hen te gaan doen. Van het één kwam het ander en sindsdien zijn we steeds genoodzaakt om verder op te schalen. Dat is ook nu weer nodig."


Dennis van de Weerd bovenop een deel van de pompoenen.

De pompoen is een belangrijke groente op de biologische markt. Dennis schat het bio-aandeel op de Nederlandse pompoenmarkt op tenminste 90%. "De pompoen wordt vaak geassocieerd met biologisch. Dit komt doordat deze vrucht uitermate geschikt is voor de biologische teeltwijze. In het begin moet je scherp zijn op onkruid, maar daarna trekt het veld dicht, dat is een mooie onkruidonderdrukker." De eerste Hollandse pompoenen liggen momenteel al in de opslag bij Dennis. De eigen oogst start ook binnenkort. "Ik verwacht een mooi seizoen omdat de planten tijdens de bloei veel zon hebben gehad. Het lastige aan de pompoenteelt is dat je de vruchten niet ziet liggen. Nu het loof wegzakt zie ik pas goed wat er tussen ligt. De vraag blijft uiteraard hoe de oogst het houdt in de bewaring."


Nu het loof weggezakt is, ziet de teler pas goed wat er tussen ligt.

Bij Van de Weerd zijn jaarrond pompoenen verkrijgbaar. "Het Hollandseizoen loopt van september tot en met januari. Daarna volgt de import uit Argentinië, Spanje en Italië, wat doorloopt tot het vroege Hollandseizoen." De oranje pompoen blijft het meest populair. "De groene pompoen en de zogenaamde butternut blijven meer serviceproducten. Het mooiste zou zijn als we na januari door zouden gaan met de Hollandse groene pompoen. Deze is nog lekkerder van smaak dan de oranje variant."


Rassen met potentie

Dennis merkt dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in de veredeling van de pompoenen. "De pompoen heeft nu een dermate goede marktpositie dat de noodzaak hiertoe duidelijk is geworden. De veredelaars zoeken nu bijvoorbeeld actief naar beter houdbare rassen. Daarmee zouden we het Hollandse seizoen kunnen verlengen. In de veredelingstrajecten zie ik best wel wat rassen met potentie, ook voor een hogere opbrengst per plant."



Hij vindt het belangrijk dat veel van de pompoenen binnen Nederland blijven. "Ik ben blij dat het buitenland de smaak te pakken heeft, aangezien de export qua volume nodig is. Wel zie ik gelukkig ook dat de pompoenmarkt in ons eigen land enorm blijft groeien. Ieder jaar denk ik weer dat er veel te veel pompoenen geteeld worden, maar uiteindelijk vindt het zijn markt wel. Er is ook steeds meer aandacht voor de pompoen. Zo staan de damesbladen vol met pompoenrecepten en wordt de pompoen vaak in kookprogramma's gebruikt."

Voor meer informatie:

Dennis van de Weerd
Van de Weerd Pompoenen
Bronsweg 41
8222 RB Lelystad
06 53352268
0320 228304
info@weerdpompoenen.nl