Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede uitbraak besmettelijke bijenziekte

Er is een tweede uitbraak van de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het gaat om een locatie met 8 bijenkasten in Hoogezand Sappemeer. Twee kasten met bijen waren besmet en die zijn inmiddels geruimd.

Vervoersverbod

Om verdere verspreiding van deze besmettelijke ziekte te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod ingesteld van bijen(volken), dat 1 september 2014 om 17:15 uur is ingegaan en tenminste 30 dagen duurt. Het verbod geldt in een gebied van 3 kilometer rondom de uitbraak.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt controle op de bijenvolken die in dat gebied worden gehouden. Eerder al (woensdag 27 augustus 2014) werd de ziekte aangetroffen in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo). Ook daar geldt een vervoersverbod.

Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van Europese honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn resistent tegen hitte en uitdroging.

Klik hier
voor meer informatie.

Publicatiedatum: