Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NMR-spectrometrie toont verschil tussen bio- en conventionele tomaat

Met NMR-spectrometrie kun je zien of een tomaat een biologisch gekweekte tomaat of een kastomaat is. Dat claimen althans Beierse onderzoekers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ze geven zelf toe dat onduidelijk is waar het karakteristieke verschil dan precies in zou moeten zitten, chemisch gezien, en waar het precies door wordt veroorzaakt.

Maar kennelijk is dat verschil er toch, en groot genoeg om zichtbaar te maken als je het vruchtvlees vaak genoeg scant met 1H-NMR en vervolgens wat ingewikkelde statistische bewerkingen loslaat op de spectra. Daar rolt dan een grafiekje uit dat bij een organische tomaat telkens net iets anders van vorm is dan bij een kastomaat. Het ging op voor twee verschillende tomatenrassen.



Tot nu toe behielp men zich met stikstofisotopenanalyse, in de gedachte dat kunstmest wat dat betreft net iets anders is samengesteld dan natuurlijke mest. Maar die methode is niet helemaal betrouwbaar.

Of de nieuwe methode dat wél is, is overigens nog maar de vraag. De proeftomaten werden op een beperkt aantal locaties gekweekt en de onderzoekers geven zelf toe dat ze tussen die locaties ook vrij grote verschillen zagen. Of hun verhaal stand houdt wanneer je een uitgebreider experiment doet waar je veel meer tomatentelers bij betrekt, moet je maar afwachten.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Bron: C2W
Publicatiedatum: