Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu:

"Vleesvervanger past prima binnen gevarieerd en gezond eetpatroon"

Het is niet noodzakelijk dat (kant en klare) vleesvervangers alle voedingsstoffen in vlees volwaardig moeten vervangen. "Gezond eten draait uiteindelijk om variatie", zegt Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu, als reactie op dit bericht van de Consumentenbond dat vleesvervangers niet dezelfde voedingswaarden bevatten als vlees. Bij een gevarieerd eetpatroon zijn er geen risico's voor de gezondheid.

Dubbele winst

De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van een minder dierlijke, meer plantaardige voeding. Deze voeding bevat minder vlees en zuivel en meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vleesvervangers". Dit voedingspatroon heeft zowel voordelen voor de gezondheid als voor het milieu.


Flexitariërs

86% van de Nederlanders is flexitariër en eet één of meer dagen per week geen vlees. Door gevarieerd te eten krijgen zij toch de juiste voedingsstoffen binnen. Op dit moment eten we in Nederland gemiddeld 70% meer eiwitten dan noodzakelijk voor onze gezondheid, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Er is dus genoeg ruimte voor mindering. IJzer wordt aan (kant en klare) vleesvervangers toegevoegd en halen we ook uit volkorenbrood, ontbijtgranen, aardappelen, groente en noten.

Zout

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vleesvervangers vaak te veel zout bevatten. "Vleesvervangers moeten voldoen aan de richtlijnen voor zout en het is dan ook van belang dat de levensmiddelenindustrie hier aandacht aan besteedt", aldus Sijas Akkerman.
Publicatiedatum: