Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teleurgesteld over reactie ministerie

Foodwatch voert campagne tegen verborgen dierlijke stoffen in voedselproducten

'Verborgen dieren' in voedselverpakkingen beperken de keuzevrijheid van consumenten aanzienlijk. Dat stelt consumentenorganisatie foodwatch. De waakhond deed productonderzoek naar verborgen dierlijke ingrediënten en vond onder andere visgelatine in vruchtensap, schellak van luizen op fruit en rund in chips. Op dit moment is een voedselfabrikant niet altijd wettelijk verplicht om een dierlijk bestanddeel op de verpakking te vermelden. foodwatch is woensdag 13 augustus een e-mailactie gestart om minister Schippers te vragen strengere etiketteringsregels te stellen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een reactie aan de Volkskrant laten weten dat 'als mensen vanwege hun geloof een e-nummer moeten ontwijken, dan zijn er plekken om die informatie te krijgen'. Bovendien zou 'dit niet het moment zijn om het aan te kaarten', omdat 'er net een heel herzieningstraject is geweest'. Lees de volledige reactie onderaan dit artikel.



foodwatch is teleurgesteld in deze reactie van het ministerie van VWS en vindt dat het overheidsorgaan zich er makkelijk vanaf maakt. Het is voor consumenten vrijwel onmogelijk om na te gaan of een product vrij is van dierlijke stoffen. Het staat immers niet altijd op het etiket, zoals in het voorbeeld van visgelatine in sap om de vitamines te dragen. Alle mogelijke dierlijke e-nummers ontwijken is ook een lastige opgave. Consumenten zouden een flinke lijst uit hun hoofd moeten leren en vervolgens ieder product naast die lijst moeten houden. foodwatch vindt dat de omgekeerde wereld. Het etiket zou duidelijk moeten vermelden wat er in een product zit, zodat consumenten echte keuzevrijheid hebben.

Daarnaast is het onterecht dat dit niet het juiste moment zou zijn om dit probleem aan te kaarten. Volgens EU-Verordening nr. 1169/2011 heeft de minister voldoende grondslag om alleen in Nederland wijzigingen in de etiketteringsregels door te voeren (afhankelijk van goedkeuring door de EU) op grond van 'bescherming van de consument'. Het is immers in het belang van de consument te weten of er dierlijke ingrediënten in producten zitten, zodat deze er uit religieuze of morele redenen voor kan kiezen een dergelijk product niet te consumeren. Bovendien kan verplichte voedselinformatie worden voorgeschreven wanneer deze valt in de categorie ‘informatie over de voedingskenmerken om de consumenten, onder wie personen met speciale voedingsbehoeften, in staat te stellen doordachte keuzes te maken’.

Kortom, foodwatch blijft bij haar eis: geef de Nederlandse consument zijn keuzevrijheid terug! Ben je het met ons eens? Help mee het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te overtuigen en stuur een e-mail naar minister Schippers. Klik hier om naar de e-mailactie te gaan.

De volledige reactie van het ministerie van VWS uit de Volkskrant van 13 augustus 2014: 'Het ministerie van VWS laat weten dat Nederland de Europese regels zal hanteren op het gebied van etikettering, en dat er net een heel herzieningstraject is geweest. 'Dit is dus niet het moment om het aan te kaarten, dat hadden ze beter eerder kunnen doen', laat een woordvoerder weten. Daarnaast wijst de woordvoerder op websites als Food.info waar e-nummers staan uitgelegd. 'Als mensen vanwege hun geloof een e-nummer moet ontwijken, dan zijn er plekken om die informatie te krijgen'.
Publicatiedatum: