Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bij onze sappen geven we niet toe op kwaliteit, ook al kost het wat meer"

Pajottenlander zoekt bio-fruittelers voor fruitverwerking

Tholen - Pajottenlander is een bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische fruitteelt, het maken van bio-sappen en het verhandelen van bio-fruit- en groenteproducten. Bij de start in 1987 lag de focus alleen op fruitteelt, maar men begon al spoedig met de verwerking tot fruitsappen en andere fruitproducten. De eigenaren zijn Linda Plessers en Peter Vandendaele. Linda vertelt dat Pajottenlander is ontstaan vanuit een passie en een bewuste keuze voor hoogstamboomgaarden. "Wij zorgen voor een gezonde bodem en een grote biodiversiteit in de boomgaard. Dat zorgt op zijn beurt voor een gezonde boom en gezonde vruchten en producten."



Ruim assortiment

De verkoop van sappen situeert zich in het voorjaar, maart tot en met juni. "In de zomermaanden, juli en augustus, is er een lichte daling in de verkoop, maar in september is dat weer terug op niveau", geeft Linda aan. "Er wordt enorm enthousiast gereageerd op onze sappen. We hebben een ruim assortiment, maar het meest populair zijn appelsap natuurtroebel, appel-perensap en appel-kriekensap. Ze zijn heerlijk van smaak en je proeft ook het fruit erin. Daarnaast zijn ze niet van concentraten en natuurlijk 100% biologisch." De combinatie van goede eigenschappen spreekt veel (sport)mensen aan. "Met name wielrenners drinken rodebietensap, omdat het aanbevolen wordt om het uithoudingsvermogen te verhogen. Ze kiezen voor Pajottenlander rodebietensap, niet zozeer omdat het biologisch is, maar wel omdat ons rodebietensap zeer lekker is, fris van smaak en zonder bijsmaken." Volgens Linda kiezen consumenten voor bio, omdat ze bewuster worden. "Ze focussen bewust op gezonde voeding dat zo min mogelijk is bewerkt en niet bespoten met chemische producten. Wij gebruiken in onze hoogstamboomgaarden geen enkel chemisch product dat ons milieu kan belasten."



Afzet via groothandelaren

Pajottenlander staat erom bekend dat ze steeds voor de allerbeste kwaliteit grondstoffen kiest. "We horen ook vaak de volgende reactie van klanten: Als je een fles Pajottenlander sap koopt, ben je er zeker van dat het goed is. Het is misschien een tikkeltje duurder dan een doorsnee sap, maar je bent zéker van de kwaliteit." De afzet van de sappen gaat via een aantal groothandelaren. "Dit is ook een meer ecologische oplossing, omdat ze samen met onze sappen een groot gamma andere producten kunnen leveren aan de winkels."



Bijna 30 sappen

In totaal biedt Pajottenlander nu 29 sappen."We proeven onze sappen voortdurend zelf en voelen ons, samen met onze medewerkers, vaak sommeliers. We willen niet toegeven op kwaliteit, ook al kost die ene bio-appel meer dan de andere. We kiezen op smaak, en dat inspireert. En wie weet bedenken we binnenkort ons 30e sap."
Een deel van het fruit voor de sappen komt van eigen teelt, een groot deel komt van de veiling of andere biotelers uit België, Nederland en Duitsland. De binnenlandse productie van biologisch pitfruit is echter kleiner dan de vraag. Daarom zoeken wij bekwame en bezielde fruittelers die voor ons appelen en peren voor verwerking willen telen. Momenteel werken we samen met PCFruit uit Sint-Truiden en ARC uit Gembloux aan een totaalconcept voor het telen van fruit voor verwerking. Een totaalconcept en een goed financieel plan kan (toekomstige) telers misschien overhalen om de stap naar bio teelt te zetten. Kandidaat telers kunnen steeds contact opnemen met ons of met 'Bio zoekt Boer." (www.biozoektboer.be)



Bewuste groei

Sinds het begin is de groei bij Pajottenlander organisch. "We groeien ieder jaar een beetje en kiezen er bewust voor om niet te snel te groeien. We willen immers onze kwaliteit blijven garanderen, zowel van de producten als van de dienstverlening. In plaats van kost wat kost te willen groeien in volume, is het voor ons belangrijker om steeds na te denken en te overwegen en trouw te blijven aan onze missie, namelijk een ecologisch verantwoorde, sociaal eerlijke en daardoor duurzame economische bedrijvigheid uitbouwen."

Voor meer informatie:

Linda Plessers
Pajottenlander
Kerkstraat 14
1670 Pepingen
+32(0)236035555
Linda@pajottenlander.be
www.pajottenlander.be