Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeten uit het proefveld

Gisteravond (16 juli) zijn de deelnemers van het project Divers & Dichtbij, proeftuinen voor zaadvaste rassen, samengekomen bij Maatschap Vos in Kraggenburg. Dit is een driejarig project van Odin in samenwerking met het Louis Bolk Instituut in Driebergen en drie bio-dynamische bedrijven: GAOS in Swifterbant, De Groenen Hof in Esbeek en de Maatschap Dames en Heren Vos in Kraggenburg. In het project gaan de deelnemers op zoek naar rassen waarmee biologische en bio-dynamische telers ook in de toekomst uit de voeten kunnen.



Deze keer had de groep afgesproken bij de familie Vos in Kraggenburg. Hier vinden veldtesten plaats met nieuwe (bak)tarwerassen voor de biologische teelt. De meeste biologische broodtarwe (baktarwe) die Nederlandse biologische bakkers gebruiken, komt namelijk van (ver) buiten ons land. Als het al in Nederland geteeld wordt, gebeurt dit met vrijwel maar één ras: Lavett. Dit is het enige ras dat nog voldoet aan de eisen van deze tijd qua opbrengst, ziekteresistentie, bakkwaliteit, et cetera. "Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een vervanger, want we willen voor de toekomst voor ons biologische brood niet alleen afhankelijk worden van buitenlands graan, misschien wel uit de Oekraïne", vertelt Merle Koomans van den Dries van Estafette Odin B.V.



"We hebben eerst met de projectgroep overlegd en lekker gegeten - onder andere frietjes van speciaal voor de gelegenheid met de hand gerooide Bionica-aardappelen, door Niek Vos zelf gebakken. Daarna zijn we het proefveld in gegaan om de verschillende tarwerassen te bekijken. Zo vlak voor de oogst zijn de verschillen in groeiwijze goed te zien. Dit najaar gaan we met de oogst van een aantal kansrijke rassen bakproeven en broodsmaaktesten doen in samenwerking met Biologische Bakkerij Van der Westen."


Proefveld tarwe.

De excursie naar het proefveld bij Vos komende zaterdag 20 juli gaat overigens niet door.
Publicatiedatum: