Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese biologische sector:

"Bio-wetsvoorstel Europese Commissie is gevaarlijk"

Vandaag (maandag 14 juli) spreken de ministers van landbouw van de EU-lidstaten voor het eerst over het Commissievoorstel voor nieuwe biologische regelgeving. Staatssecretaris Dijksma is dan in de gelegenheid om haar kritische mening over het voorstel te delen met haar ambtsgenoten, zoals ze ook heeft aangekondigd.

De Europese biologische sector (IFOAM EU), waar Bionext deel van uitmaakt, is tot de conclusie gekomen dat het Commissievoorstel ronduit gevaarlijk is voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw en voeding. Ten eerste vanwege de slechte inhoudelijke voorstellen en de oneindige hoeveelheden 'delegated acts', blanco cheques voor de verdere invulling van de biologische verordening, die de Commissie met haar gebrek aan kennis mag tekenen. Ten tweede omdat het voorstel juridisch rammelt en dat maakt onaannemelijk dat het met een paar inhoudelijke aanpassingen te verbeteren is.

Uit het antwoord op Kamervragen blijkt dat in de voorbereidende overleggen tussen de lidstaten veel gelijkgestemde lidstaten zijn, die uiterst kritisch staan tegenover de voorstellen. Bionext heeft van diverse zusterorganisaties uit onder andere Duitsland, Luxemburg en Bulgarije vernomen dat de bereidheid groeit om het voorstel af te wijzen, dan wel met een nieuw voorstel te komen dat is gebaseerd op de bestaande verordening.

Er is nog een reden om nu een negatief politiek oordeel te vellen over de kwaliteit van de verordening en niet te wachten tot het eind van de onderhandelingen in de raad. In het najaar besluiten boeren meestal om al dan niet naar biologische teelt om te schakelen. De verstrekkende voorstellen gecombineerd met de jarenlange onderhandelingen tussen parlement en raad zullen naar verwachting de omschakeling naar biologische landbouw stilleggen. Daarom roept Bionext de raad op om snel een einde aan de onzekerheid te maken en het Commissievoorstel geheel af te wijzen.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: