Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Beekhuizen, Rabobank:

"Omvang bio-bedrijf zegt niets over rendement of succes"

Jan van Beekhuizen, sectormanager veehouderij bij de Rabobank, heeft de onderstaande blog geschreven voor de website Biologisch Lekker Natuurlijk.

Ideologie zonder economie, kan dat?
Regelmatig ben ik in gesprek met biologische ondernemers. Bijvoorbeeld met een goede vriend van mij, die een biologisch melkgeitenbedrijf in Frankrijk exploiteert. Vaak gaat het dan over omvang. Als ik dan vertel over de omvang van grote geitenbedrijven in Nederland, dan schudt hij meewarig zijn hoofd. Persoonlijk denk ik dat omvang niets zegt over rendement of succes. Het gaat erom hoe je het bedrijf organiseert en dat het bedrijf past bij jouw competenties. Ik denk wel dat je kritisch moet kijken wat nodig is om een gezonde exploitatie te realiseren.

In de biologische sector is er een duidelijk verschil waarneembaar tussen donkergroen en lichtgroen. Donkergroen is vooral ideologisch in de bedrijfsvoering, bij lichtgroen wegen economische motieven zwaarder. Het risico bij de donkergroene ondernemers is dat deze het rendement uit het oog verliezen, omdat alles volgens hun ideologie ingevuld wordt. Echter rendement is nodig om dit op lange termijn vol te kunnen houden. Andersom geldt het ook. Bij de lichtgroene ondernemers is het risico aanwezig dat ze teveel op de grenzen van de Skal-normen opereren. Wanneer je als ondernemer alleen rendementgedreven bent, raak je het gevoel met je omgeving kwijt. Een biologische, maar ook een gangbare, ondernemer kan zich dat niet permitteren.

Het exploiteren van een agrarisch bedrijf is geen keuze tussen dierwelzijn, voldoen aan milieu-eisen of kringloopdenken. Alle aspecten verdienen aandacht, de mogelijkheden daarin verschillen per bedrijf. Financiering van bedrijven, waarbij de ideologie de boventoon voert en te weinig oog is voor economie, is vrij lastig. Dat hoeft geen probleem te zijn, want dergelijke ondernemers willen niet zwaar afhankelijk zijn van de bank. Los daarvan denk ik dat het exploiteren van een biologisch bedrijf niet zonder een goede economische onderbouwing kan. Mijn vriend in Frankrijk merkt dat vasthouden aan idealen niet altijd voldoende rendement brengt en brengt de economie meer terug in de bedrijfsvoering. Toch blijft hij wel donkergroen.

Jan van Beekhuizen - Sectormanager veehouderij Rabobank
Publicatiedatum: