Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In perceel met bio-runderen

Zeer zeldzame grassoort ontdekt op Hackfort

Sinds 1951 was de plant niet meer in Nederland waargenomen: viltzegge. Tot hij afgelopen week werd ontdekt op landgoed Hackfort. Klein Starink is een gebiedje dat bij landgoed Hackfort hoort, waar Hereford runderen grazen van biologische boer Jan Maalderink uit Hengelo. In dat gebied ontdekte mossendeskundige Kaspar Reinink de viltzegge. Deze plant, in het Latijn Carex tomentosa geheten, staat op de rode lijst van planten, niet meer in Nederland aanwezig. Een heel bijzondere vondst dus, in een heel mooi gebied in De Graafschap.

Viltzegge

De viltzegge komt voor in vochtige weilanden en in open bossen op arme kalkhoudende grond. Het is een vaste plant, die behoort tot de cypergrassenfamilie, en die van nature voorkomt in Midden-Europa, van Zuid-Scandinaviƫ en Engeland tot Noord-Italiƫ, van de Balkan en verder naar het oosten tot West-Siberiƫ.

Bloemen en vruchten

De viltzegge wordt 20-40 centimeter hoog, heeft een lange, kruipende wortelstok en een stijf rechtopstaande, driekantige stengel. In mei en juni bloeit de plant in aren; de bovenste aar bestaat uit mannelijke, de onderste uit vrouwelijke bloemen. De vrucht is een nootje en de vruchteinden zijn witachtig en bruin gevlekt.

Ontdek Hackfort

Geniet ook van de weelderige natuur op landgoed Hackfort en maak een lange wandeling in de omgeving van kasteel Hackfort.

Voor meer informatie: www.natuurmonumenten.nl
Publicatiedatum: