Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Knook, biologische bloementeler in BioValley:

"Overtuigd dat er voor alle plagen natuurlijke oplossingen zijn"

"Van oorsprong is ons bedrijf een akkerbouwbedrijf in de mooie Beemsterpolder. Ondanks de zware vette klei groeien hier mooie en sterke producten, die goed houdbaar zijn. Sinds ik het bedrijf in 1984 overnam ik de activiteiten uitgebreid met een bloementeelttak. Aanvankelijk diverse soorten, maar in de jaren 90 vooral zonnebloemen", aldus biologische bloementeler Jan Knook.
 
Sinds 2000 is het bedrijf omgeschakeld naar de biologische teelt. Aanvankelijk alleen de akkerbouwtak, maar vervolgens ook de bloementeelt. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het onvoldoende bekend zijn van het effect van deze middelen op de biodiversiteit in en boven de grond heeft tot deze keuze geleid. De discussie over het effect van de neonicoticiden (luizendodend middel dat door planten wordt opgenomen) op de sterfte van bijen geeft maar aan dat het gebruik niet onomstreden is. En juist in de bloementeelt worden nog steeds heel wat gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, alle stappen voorwaarts ten spijt.
 
Het was dan ook een bijzondere ontdekking dat door de teelt van verschillende soorten bloemen naast elkaar er een natuurlijke diversiteit ontstaat waarbij natuurlijke vijanden worden aangetrokken die plagen in andere gewassen afremmen. Zweefvliegen in de dille voorkomen luizenschade in de zomerasters. In vrouwenmantel komt een roofmijt voor die van nature de trips bestrijdt, sedum lijkt minder gevoelig voor phoma (schimmelziekte), dan op bedrijven waar wel gespoten wordt.

"Niet alles lukt, maar mijn overtuiging is dat voor alle plagen natuurlijke oplossingen zijn; alleen weten we er nog niet genoeg van." Reden genoeg om hiermee verder te experimenteren. Sinds 2011 doet het bedrijf daarom mee aan het landelijke project bloeiend bedrijf (zie www.bloeiendbedrijf.nl), wat tot doel heeft natuurlijke vijanden aan trekken door middel van bloeiende akkerranden.
 
En ondertussen zijn er genoeg bloemen om van te genieten. Zowel voor retail (lever onder andere aan Carrefour en Jumbo) als voor de particulier die bij mij aan huis ook een bos onbespoten bloemen kan kopen.
 
Voor meer informatie:

Jan Knook
Volgerweg 24
1462 HP Middenbeemster
06 53353765
janknook@planet.nl

Bron: BioValley
Publicatiedatum: