Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaanderen GGO-vrij gebied?

BioForum ziet nieuw Europees akkoord over GGO-teelt als bedreiging voor bio-landbouw

De Europese ministers van milieu gingen afgelopen donderdag 12 juni akkoord met een nieuw voorstel over de te volgen procedures voor het wel of niet toestaan van genetisch gewijzigde organismen (GGO's) in Europa. Het nieuwe voorstel laat lidstaten toe om GGO-teelt op hun grondgebied te beperken of te verbieden. Men verwacht dat op die manier de goedkeuring van GGO's in de EU gemakkelijker zal zijn. Voor het eerst in 16 jaar zouden nieuwe GGO-teelten toegelaten kunnen worden op Europese bodem.

BioForum Vlaanderen roept de regeringsonderhandelaars op om Vlaanderen uit te roepen tot GGO-vrij gebied. Enkel zo kan Vlaanderen de traditionele en biologische teeltmethoden beschermen, de biodiversiteit waarborgen en de keuzevrijheid van boer en consument respecteren.

In Vlaanderen, dat gekenmerkt wordt door erg vele kleine landbouwpercelen, is co-existentie van GGO-teelt en GGO-vrije teelt duidelijk niet haalbaar. Echte co‐existentie, waarbij de GGO‐vrije teelt ook 100% GGO‐vrij kan blijven, vergt grote isolatie‐afstanden. Dit staat haaks op de situatie in Vlaanderen met haar zeer versnipperde landbouwgebied. De regels die zijn opgesteld om contaminatie te vermijden schieten tekort.

De Vlaamse consument is niet happig op GGO's. Hij wil weten wat hij eet, maar hij wil vooral kunnen kiezen: uit Europees onderzoek blijkt dat 65% van de Belgen immers op geen enkele wijze wilt dat genetisch gewijzigde elementen in zijn voedsel terecht komt.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: