Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pablo Tittonell inspireert op de Kollumerwaard

Tholen - Op SPNA-proefboerderij de Kollumerwaard is afgelopen maandag (19 mei) een thema-avond met professor dr. Pablo Tittonell gehouden. Hij gaf onder meer een lezing met de titel: Naar een duurzamere (biologische) landbouw! "Het was een heel interessante avond. Alle toehoorders hadden na afloop veel waardering voor zijn verhaal", vertelt Philip Kramer, bedrijfsleider van de Kollumerwaard. Hij schat het aantal deelnemers op 50. "Er is een veelzijdig publiek op de avond afgekomen, variërend van medewerkers van zaadfirma's tot biologische en gangbare boeren."


De hoogleraar gaf ook wat toelichting op een flip-over.

In zijn lezing pleitte de hoogleraar 'Farming systems ecology' voor extensivering van de landbouw in Europa en de VS, en voor intensivering van de landbouw in opkomende economieën in Afrika en Azië. "Pablo heeft een erg mooie visie. De vraag is vooral hoe we alle betrokken partijen dichter bij elkaar kunnen brengen." Philip heeft bewondering voor de nuchtere benadering van Tittonell: "Hij staat er erg nuchter in. En vertelde het verhaal op een heel logische manier. De boodschap kwam daardoor goed over."



Voor Philip werd tijdens de lezing goed duidelijk dat Tittonell van mening is dat 100% biologisch de wereld kan voeden. "Daar zit volgens mij ook zeker een kern van waarheid in. Op zoveel plekken van de wereld wordt slechts minimale landbouw bedreven. Wanneer je dit alles meer gelijk kunt trekken, is er nog veel terrein te winnen. Door een boost aan de bodem te geven, zou je in de extensieve landbouwgebieden bijvoorbeeld al snel 100% meerwaarde kunnen bereiken."


Planty Organic

Organisator BioWad kwam via het eigen project Planty Organic met de professor in contact. "Met Planty Organic willen we toe naar een innovatief landbouwsysteem. Dit door puur plantaardig te bemesten, zonder dierlijke of natuurlijke mest, en zo toch de stikstofvoorziening op peil te houden. Pablo vond dit initiatief erg interessant en na wat leuke gesprekken over en weer besloten we om deze avond er aan vast te plakken. Er is onderling erg leuk contact, dus ik ben er van overtuigd dat er vast nog een vervolg op deze avond komt."



Voor meer informatie: Philip Kramer, www.biowad.nl