Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Moeten ook retail en industrie blijven prikkelen"

It's the food, my friend!: debatten met toegevoegde waarde

Tholen - Bert van Ruitenbeek kijkt met een tevreden gevoel terug op de debatreeks It's the Food, my friend! "We willen in de discussies naar dialogen toegroeien die toegevoegde waarde hebben. En dat is grotendeels gelukt. We zijn tevreden over het verloop van de debatreeks, qua animo, opbouw en onderwerpen", aldus Bert.

Onder leiding van Felix Rottenberg werd zes keer gedebatteerd over de toekomst van de landbouw en ons voedsel. Vanaf 4 maart werden vier bijeenkomsten gehouden in de Rode Hoed in Amsterdam en de debatreeks ging twee keer op locatie in Den Bosch en Wageningen. Afgelopen vrijdag 9 mei vond de drukbezochte slotavond met Joel Salatin plaats in Wageningen.


Hele keten betrekken

Bert van Ruitenbeek (Ecominds) is samen met Wouter van der Weijden (CLM) al vijf jaar organisator van de reeks. "Er zijn altijd dingen die beter kunnen. We willen zorgen dat we prikkelen en uitdagen tot vernieuwing en verbetering. Salatin zei dat ook op het slotdebat: 'Er is altijd ruimte voor verbetering, ons probleem is de constipatie van ons voorstellingsvermogen'. Om onze relevantie als podium voor dialoog te behouden is een veelzijdig publiek heel belangrijk om ook de retail en de industrie te blijven prikkelen."


Bert van Ruitenbeek (midden) luistert aandachtig naar Joel Salatin.

De organisatie achter 'It's the food' kiest bewust voor een andere vorm van debatten. "Het draait in eerste instantie om de kennisoverdracht, waarbij de dialoog gaat via verbinding tussen burgers, boeren en handel. We willen iedereen uit de comfortzone halen en zo toegevoegde waarde bieden. Zo stelde Sharon Dijksma tijdens het jongerendebat met onze partner de Youth Food Movement op 23 april de wetenschap voor een uitdaging. Ze wil meer aandacht voor nieuwe concepten voor economische duurzaamheid en roept op om op een andere manier naar landbouw, voeding en economie te gaan kijken."

Het feit dat de debatreeks dit keer ook 'op locatie' ging is Bert goed bevallen. "Het is mooi om te zien hoeveel jongeren er bij de HAS in Den Bosch en bij de Wageningen Universiteit op de debatavonden zijn afgekomen.


Joel Salatin.

Slotdebat

Bert omschrijft de slotavond (9 mei) met Joel Salatin als inspirerend. "Joel bouwde zijn verhaal vrijdagavond vanuit de titel van de debatreeks op. Het draait er volgens hem om dat je moet houden van de bodem, de dieren en de planten. Dat doe je niet door er kunstmest en chemie over te strooien. Door de natuur te koesteren en masseren, in plaats van in een keurslijf te dwingen, krijg je er steeds meer opbrengsten voor terug. Hij gaf aan dat je de aarde als je minnares moet zien. Salatin riep ook jonge studenten op om een revolutie te starten. Volgens Salatin moeten oudere boeren in de spiegel kijken en zich afvragen of ze alleen oud willen worden of echt ruimte willen geven aan jongeren om op hun bedrijf te ondernemen. Zij hoeven het bedrijf niet 1 op 1 over te nemen. Bij het bedrijf van Salatin zijn zo door de jaren heen tal van ondernemingen binnen zijn bedrijf gestart met bijvoorbeeld kippen die de koeien in het weiland opvolgen, kalkoenen, varkens die de potstal overnemen et cetera."


Imke de Boer.

Het slotdebat werd volgens Bert in meerderheid bijgewoond door mensen die het verhaal van Salatin al ondersteunen. "Ik schat dat er zo'n 500 bezoekers waren. Gelukkig voorzag Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan de Wageningen Universiteit, als co-referent het verhaal van Salatin van enkele kritische kanttekeningen. Dit kwam de discussie ten goede."

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek of 06 20731016.