Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperking van steun voor Poolse biologische boeren

In Polen profiteren 1.360.000 agrarische producenten van rechtstreekse betalingen, maar slechts een klein percentage daarvan profiteert van het 'Rural Development Plan'. Dit betreft ongeveer 26.000 biologische boeren. Maar wat zijn de huidige plannen voor biologische boeren en voor het natuurbeheer in de landbouw.

Voor de raadpleging van het tweede ontwerp van het RDP 2014-2020 - een programma voor de plattelandsontwikkeling in de komende zeven jaar en voor onbepaalde tijd van invloed op het platteland - werden slechts 14 dagen uitgetrokken, na vele protesten werd dit verlengd tot 18 dagen. Ondanks deze tekortkomingen hebben 1.200 particulieren, bedrijven en organisaties hun opmerkingen aan het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling doorgegeven. Het voorgestelde ontwerp werd door veel boeren beoordeeld als nog minder aantrekkelijk dan de twee vorige programma's.



Het belangrijkste probleem is de beperking van de steun voor biologische boeren en boeren die landbouw-milieuprogramma's uitvoeren tot slechts 30 hectare. Dat is een grote barrière voor de middelgrote en grote bedrijven, vooral in het noordelijke deel van Polen. Markt- en exportgerichte biologische boeren hebben grotere holdings en producten van uniforme kwaliteit nodig. Zo zijn zij uitgebreid tot 50 en soms 100 hectare en deze bedrijven zullen nu gestraft worden voor de ontwikkeling. Het draait om actieve landbouw, in het verleden werden de grootgrondbezitters betaald voor honderden hectares waar niet op werd geproduceerd. De fout is echter dat de betalingen voor conventionele grootgrondbezitters blijven doorlopen, zonder deze beperkingen: alleen alle middelgrote en grote biologische boeren zullen lijden.

Klik hier voor informatie.
Publicatiedatum: