Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Videoreportage bij biologische aspergeteler Cees van Tiggelen

Cees van Tiggelen teelt in Halsteren op de Brabantse Wal biologische asperges. Met die biologische teelt voor dat product is hij een uitzondering op de regel want voor zover bekend zijn er in dit gebied geen andere telers die asperges biologisch telen. Sterker nog waarschijnlijk kun je de biologische aspergetelers in Nederland op de vingers van een hand tellen.

Het project is 5 jaar geleden in gang gezet en is de afgelopen 2 jaar vol in productie. Daarbij moet ook de verplichte aanlooptijd worden meegerekend die noodzakelijk is om de grond zodanig te behandelen dat het predicaat biologisch mag worden gevoerd.



Voor Cees was het een beetje een sprong in het duister want hij moest nog maar afwachten of de consument bereid zou zijn wat meer te betalen voor deze milieuvriendelijk geteelde asperge in vergelijking met het gangbare product waar overigens niets verkeerds aan is.

Hij had het goed ingeschat want er blijkt een ruime belangstelling te zijn voor de mooie asperges. De smaak is voortreffelijk en de beleving bij het eten van dit 'witte goud' is groot. De mensen staan er letterlijk voor in de rij.

Rinus van Wezel nam een kijkje in de winkel aan de Steenbergseweg 15 in Halsteren en zag hoe mooi en zorgvuldig de asperges machinaal worden geschild. De hedendaagse consument heeft het druk en gunt zich nauwelijks de tijd om de asperge vakkundig te schillen. De schilmachine neemt het voor hem of haar over en tegen een bedrag van 1 euro per kilo voor het schillen kun je er zelf beter niet aan beginnen. Toch zeker al niet wanneer je het handmatig schillen nog nooit of weinig hebt gedaan.



Cees van Tiggelen is tevens voorzitter van de Telers Vereniging Brabantse Wal. Dit is een groep van aspergetelers werkzaam op de brede Brabantse Wal die onderling met elkaar kennis en gegevens uit wisselen. Ze hebben een eigen logo en staan garant voor een asperge met een hoge kwaliteit en een zeer aparte smaak die in geen ander gebied kan worden gevenaard.

Over smaak valt niet te twisten is een gezegde met een waarheid waarover geen discussie mogelijk is. Wie wil weten of dit mooie streekproduct ook daadwerkelijk zo bijzonder is kan maar een ding doen en dat is het zelf gaan proeven

Tot 23 juni bestaat die mogelijkheid in hoge mate want in deze streek op Brabantse Wal in het uiterste westen van Noord Brabant rond Bergen op Zoom en omstreken bevinden zich vele verkooppunten waarbij de asperge rechtstreeks van de teler kan worden betrokken.

Rinus van Wezel maakte onderstaande videoreportage bij Cees van Tiggelen.

Publicatiedatum: