Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Halm verwelkomt bezoek uit onverwachte hoek

Werkbezoek, zo heet het wanneer burgemeester, wethouders en commissarissen van de Koning hun werkkamer verlaten om te kijken wat er in de maatschappij leeft. Rob van den Berg aarzelde geen seconde toen de gemeente De Halm een verzoek voor een werkbezoek deed. "Met de drie kwartier die het duurde, was het wat je noemt een bliksembezoek. Maar commissaris Wim van de Donk was echt heel geïnteresseerd, net als de burgemeester en de wethouders trouwens", vertelt Rob.

Volwassen bio-sector

Wim van de Donk studeerde in Nijmegen, een stad die zeker toen een bolwerk van alternatieve levensvisies was. Zodoende bleek de biologische landbouw hem niet vreemd. De Halm verraste hem echter door de hoge mate van professionaliteit en grootschaligheid; hij stelde vast dat de biologische landbouw de pioniersfase ver voorbij is.

"Bij mevrouw Moorman en haar wethouders bespeurde ik een zekere trots. Ja, dat er een bedrijf als De Halm in hun gemeente gevestigd is, deed hen zichtbaar deugd", aldus Rob. "Ik vond het een hele eer hen te mogen ontvangen. Blijkbaar valt De halm binnen de gemeente dusdanig op dat ze het de moeite van een bezoek waard vinden."

Sharon Dijksma

Rob merkt op dat net als Wim van de Donk ook staatssecretaris Sharon Dijksma, die hij een week later op de BioFach sprak, sterk gefocust is op knelpunten in de sector. "Ze willen oprecht weten op welke punten zij in hun functie voor ons als ondernemer, maar ook voor de sector als geheel, van betekenis kunnen zijn."

Daarom bezocht Dijksma de BioFach dit jaar alvast: volgend jaar is Nederland namelijk partnerland van 's werelds grootste bio-beurs. De staatssecretaris, geroemd om haar betrokkenheid en dossierkennis, kan zo bepalen op welke punten de Nederlandse bio-sector geruggensteund kan worden door de overheid. Rob bracht een belangrijk onderwerp onder haar aandacht: "Het zal iedereen zijn opgevallen dat producten uit verre streken regelmatig in ongunstige zin in het nieuws komen. Daarbij is de Nederlandse landbouw de laatste jaren een beetje in het verdomhoekje geplaatst. Het is wellicht een taak voor de overheid om het beeld van de landbouw op Nederlands grondgebied in een positief licht te plaatsen", vertelde Rob de staatssecretaris.

"De bio-markt groeit gestaag door en biedt daarmee dus kansen voor werkgelegenheid binnen en verduurzaming van de Nederlandse landbouw. Ook dit is een buitengewoon interessant gegeven in tijden van economische tegenslag. Bovendien wordt met een omvangrijkere biologische landbouw op Nederlands grondgebied het regionaliteitsprincipe eer aangedaan; landbouwproducten maken dan simpelweg minder kilometers om bij de consument te geraken."

Voor meer informatie: www.dehalm.nl
Publicatiedatum: