Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Jan Maat, LTO Nederland:

"Kleine, lokale boeren produceren niet per definitie duurzamer"

De invoering van een Europees beleid voor de agribusiness en Europese normen voor duurzame voedsel productie zijn hard nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Tot die gezamenlijke boodschap kwamen voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland en zijn Deense collega Martin Merrild van de Danish Agriculture and Food Council (DAFC) dinsdag 25 maart tijdens een ontmoeting in Zeist.

Beide voorzitters gaven aan op zoek te gaan naar partners om hun toekomstvisie 'Beter met minder' kracht bij te zetten. Volgens hen is vooral dit industrie beleid van de Europese Unie hard nodig voor verdere innovatie, kennisoverdracht en investeringen in de agrofoodsector.

Efficiënter gebruik maken van de beschikbare grond is de uitdaging voor de toekomst. "We moeten de komende jaren steeds meer en beter voedsel zien te produceren op steeds minder grond. Dat is een enorme uitdaging", aldus Merrild en Maat.


Albert Jan Maat.

Toenemende vraag

De wereldwijde bevolkingsgroei, maar ook de toenemende welvaart in met name in Afrika en Azië leiden tot meer vraag naar voedsel dan ooit tevoren. Omdat de wereldbevolking naar alle verwachting zal groeien naar 9 miljard mensen in 2050, is grootschalige landbouw in Europa onmisbaar. Aan die vraag kan volgens beide landbouworganisaties alleen worden voldaan door middel van massaproductie.

Duurzaamheid

Het probleem is volgens Maat dat grootschalige landbouw door de publieke opinie onterecht wordt beschouwd als een productievorm die niet duurzaam is. Grote landbouwbedrijven zetten hun producten af op de wereldmarkten en opereren internationaal. Lokale voedsel producenten worden daarentegen gezien als zeer duurzaam werkende ondernemers omdat zij hun producten dicht bij huis afzetten met minder nadelen voor het milieu. "Die mythe moeten we uit de wereld zien te krijgen", stelt Maat. "Het is niet zo dat kleine, lokale boeren per definitie duurzamer produceren dan hun grote concurrenten."

Agrofoodsector

Uit onderzoek van de Universiteit van Aarhus is gebleken dat de effecten van uitlaatgassen op het milieu relatief klein zijn in vergelijking met andere aspecten in de levenscyclus van een product. Zo spelen efficiëntie, hoge normen, innovatie en volume een veel grotere rol waar het gaat om de impact van een product
op het milieu. Lokale productie van voedsel is dus niet noodzakelijkerwijs milieuvriendelijker. Daarom dringen Maat en Merrild aan op de invoering van gemeenschappelijke Europese normen om de impact van de agrofoodsector op het milieu te beperken.

Beide voorzitters zien grootschalige duurzame landbouw als oplossing voor de snel toenemende vraag naar voedsel. Zij stellen dat traditionele landbouwmethodes niet duurzaam genoeg zijn en dat lokale landbouw bij lange na niet aan de sterk toenemende wereldwijde vraag kan voldoen.

Voor meer informatie: www.ltonederland.nl
Publicatiedatum: