Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Digitale tool ontwikkeld

Code voor voedselveiligheid streekproducten

Voor kleine bedrijven die streekproducten produceren is het lastig om volgens een volwaardig HACCP systeem te werken. Om die reden hebben onderzoekers een handige digitale tool ontwikkeld waarmee bedrijven hun eigen hygiënecode voor het bereiden van veilig voedsel kunnen samenstellen.

Digitale vragenlijst

RIKILT Wageningen UR ontwikkelde samen met Deli XL en ZLTO de 'Hygiënecode voor Streekproducten'. Dit deden zij op basis van bestaande hygiënecodes in de groente- en fruitketen, de zuivelketen en de vleesketen. Door middel van het invullen van een digitale vragenlijst ontvangt de producent uiteindelijk een hygiënecode op maat.


Kleinschalig

Omdat streekproducten veelal kleinschalig worden geproduceerd, is het vaak lastig en kostbaar om een HACCP-systeem in te voeren. Toch zijn de ondernemers verplicht om te werken volgens een voedselveiligheidssysteem. Als de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnenkort haar goedkeuring geeft, voorziet de 'Hygiënecode voor Streekproducten' hierin. Daarna komt de digitale tool beschikbaar via de website van RIKILT en het Streekproductenloket.

Combinatie van bestaande hygiënecodes

De tool combineert hygiënecodes voor vlees- zuivel- en groente & fruit producten. Op termijn kan dit uitgebreid worden naar bijvoorbeeld brood of vis.

Wilt u op de hoogte blijven van de invoering van de Hygiënecode voor Streekproducten, neemt u dan contact op met Esther van Asselt.
Publicatiedatum: