Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We wilden echt een tegengeluid laten horen"

Waardevolle discussies gevoerd tijdens Voedsel Anders Conferentie

Tholen - Vrijdag 21 en zaterdag 22 februari is in Wageningen tijdens de Voedsel Anders Conferentie stilgestaan bij de vraag hoe we de groeiende wereldbevolking blijvend kunnen voorzien van adequate voeding, zonder dat dit ten koste gaat van mens en milieu. In een groot aantal workshops kwamen vele inspirerende alternatieven voor het huidige industriƫle landbouwsysteem aan bod. Tot de sprekers behoorden onder meer VN-rapporteur Olivier De Schutter en de Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. "We wilden echt een tegengeluid laten horen en dat is goed gelukt. In drie maanden tijd hebben we met zijn alleen een dijk van een conferentie neergezet", reageert medeorganisator Tjerk Dalhuisen van ASEED.


Vandana Shiva spreekt de zaal toe.

De conferentie in het Orion gebouw van Wageningen Universiteit trok meer dan 800 deelnemers. Vooraf hoopten de organisatoren op tenminste 300 deelnemers. Dat is dus ruimschoots overtroffen. "De opkomst was enorm. En het mooiste was dat er echt een goede mix van mensen uit alle geledingen op de conferentie afgekomen is", vertelt Tjerk. "De positieve energie van de mensen was echt goed voelbaar. Dit leverde heel veel waardevolle discussies op."



Tjerk geeft aan dat de conferentie ook een uitwisselingsfunctie had. "We wilden mensen bij elkaar brengen die op verschillende manieren bezig zijn met kritisch denken over ons voedselsysteem. Dat is heel goed gelukt. Het werd tijdens de conferentie duidelijk dat het anders moet, maar gelukkig ook dat het anders kan."



Voor de organisatie was het met name van belang dat de deelnemers echt met elkaar in gesprek zouden gaan. "Het was niet de bedoeling dat men stilletjes colleges kwam volgen en dat is goed uitgepakt." Er werd volgens Tjerk bijvoorbeeld een pittige discussie gevoerd over het feit dat er zo weinig onderzoeksgeld beschikbaar wordt gesteld voor agro-ecologie. "Dit kwam duidelijk naar voren in de presentatie van Marjolein Visser, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en Pablo Tittonell. Dit was aanleiding voor een interessante discussie."

Voor meer informatie: info@voedselanders.nl en www.voedselanders.nl