Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Frans Andringa is echt een pionier in deze business"

FZ Organic Food geëerd voor 25 jaar BioFach

Tholen - De BioFach vierde dit jaar haar 25-jarig jubileum. FZ Organic Food (voorheen Faan Zuidhorn B.V.) uit Wolvega is het enige Nederlandse bedrijf dat alle edities als exposant aanwezig was. Daarom ontving Bjorn Andringa vrijdagmiddag een speciale oorkonde. Deze werd in de stand overhandigd door Udo Funke, Director Exhibitions BioFach en Vivaness.

Na afloop van het officiële moment nam Bjorn even de tijd om terug te blikken. Zijn vader Frans heeft het bedrijf in 1987 opgericht. Bjorn en zijn broer Folmer hebben het bedrijf op 1 januari 2013 officieel overgenomen. FZ Organic Food is bekend van de biologische merken Yakso, Trafo, BioNova en Fryslander.

Pionier

Bjorn: "Mijn vader is echt een pionier in deze business. Omdat hij ontevreden was over het Hollandse bio-kaasaanbod in Duitse natuurvoedingswinkels, besloot hij zelf kaas te gaan leveren. Daarom reed hij in de begintijd zelf met kaas van biologische boeren de grens over. Hij bezorgde deze kazen eigenhandig bij groothandels en heeft hiermee de export van bio-producten naar Duitsland geïnitieerd. Uiteindelijk had hij hierdoor zo'n goed distributienetwerk opgebouwd dat ook andere bedrijven bij hem aanklopten om hetzelfde kunstje voor hen te verrichten."

Vanuit deze activiteiten ontstond op een gegeven moment het bedrijf Faan Zuidhorn. Dit nadat Frans onder meer het bedrijf Yakso had gekocht (compleet met machines en personeel). In 1989 heeft Faan Zuidhorn in Wolvega intrek genomen in de oude Rivella-fabriek met een oppervlakte van 6.500 vierkante meter. Toen nam ook de eigen productie van Faan Zuidhorn gaandeweg een vlucht.


Bjorn Andringa en Udo Funke schudden elkaar de hand. Naast de oorkonde kreeg FZ Organic Food ook een kunstwerk overhandigd, de vormgeving is gebaseerd op het nieuwe logo van de BioFach.

Er zijn momenteel 25 mensen werkzaam bij FZ Organic Food en het assortiment bestaat inmiddels uit 350 producten. Deze producten worden naar zo'n dertig verschillende landen geëxporteerd. "Het grootste deel van het assortiment, 70%, produceren we zelf in onze productielocatie aan Oppers 58 in Wolvega. In de fabriek is een aardappellijn te vinden, evenals snacklijnen en een kaaspakhuis. In het begin waren we meer een handelaar, nu ligt de nadruk op de eigen productie", vertelt Bjorn.

"Vroeger deed ik dit allemaal alleen"

Hij geeft aan dat zijn vader nog zeer regelmatig een kijkje komt nemen binnen het bedrijf. Dan loopt hij door de hal en maakt zo af en toe gekscherend de opmerking: "Goh, vroeger deed ik dit allemaal alleen." Bjorn vertelt dat zijn vader heel trots is op waar het bedrijf nu staat. "En we hebben nog dagelijks contact over allerlei zaken." Hij is duidelijk over het grootste verschil tussen hem en zijn vader: "Mijn vader werkte meer vanuit de handelsgeest en ik focus juist meer op de productie."

Voor meer informatie:

Bjorn Andringa
FZ Organic Food
Oppers 58
8471 ZM Wolvega
0561 611000
Bjorn@fzorganicfood.com
www.fzorganicfood.com