Agrifirm Plant test op de Broekemahoeve in Lelystad elk jaar biologische winter- en zomertarwerassen op geschiktheid voor de biologische teelt en afzet. Al een aantal jaar is het ras Lavett de enige gezonde biologische zomertarwe die ook de gewenste bakkwaliteit levert.
Om de gewenste kwaliteit bij de molenaars en maalderijen te leveren
streven we naar verbeteringen van het rassenassortiment. De gezonde rassen van het demoveld worden daarom getest op bakwaardigheid. Biologisch bakker Korpool bakt en beoordeelt bij BD-granen onder toeziend oog van de biologische graanpoolcommissie brood van de gezonde tarwerassen.
Bakwaarde
Verschillende factoren maken uit wat de bakwaarde van een ras is. Bijvoorbeeld het ras, de weersomstandigheden tijdens de teelt en de beschikbaarheid van stikstof. Meer opneembare stikstof tijdens de bloei heeft naast een hogere opbrengst, ook een positief effect op het gehalte en de kwaliteit van het eiwit in de korrel. Hoe hoger het eiwitgehalte in de korrel hoe beter de tarwe bakt. Een hoog eiwitgehalte wordt vanwege deze bakwaarde goed gewaardeerd door afnemers van biologische baktarwe. Agrifirm Plant adviseert daarom een verse stikstofgift rond het bloeitijdstip. Want hoe hoger het eiwit gehalte van de tarwe, hoe hoger de uitbetaalprijs van uw tarwe.Voor meer informatie: www.agrifirm.nl