Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede Kamer stemt tegen toelating genmaïs in EU

Donderdag 6 februari heeft een ruime kamermeerderheid van de PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, PVV en 50+ zich achter de kamermotie van de Partij van de Dieren geschaard. De inhoud is zeer duidelijk: De Nederlandse regering moet zich actief uitspreken tegen de toelating van nieuwe genmaïs 1507 in de EU. Het kabinet wilde zich in Brussel onthouden van stemming over het omstreden gengewas, maar daar ging de Kamer niet mee akkoord. Nu de motie is aangenomen, moet Nederland duidelijk stelling nemen tegen de introductie van de genetisch gemanipuleerde maïs van Pioneer in de hele EU. "Dit is heel goed nieuws voor de gentechvrije landbouw", zegt Maaike Raaijmakers van Bionext. "Het laat zien dat Nederland niet meer automatisch vóór GGO's stemt. Voor het eerst is ook gekeken naar de toepassing van het gewas. Het is duidelijk dat deze maïs die resistent is voor een onkruidbestrijdingsmiddel zal leiden tot meer gebruik van die bestrijdingsmiddelen en daar zit niemand op te wachten."

Nederland speelt een grote rol in het debat over gengewassen in Europa. Een groeiend aantal landen in de EU wil geen teelt of import meer toestaan vanwege de grote risico's van genetische manipulatie. De Nederlandse regering stemde tot nu toe altijd voor het toelaten van gentech in de EU. Dat Nederland zich nu schaart in het kamp van de tegenstanders, is een koerswijziging die ook andere lidstaten ertoe kan aanzetten hun positie ten opzichte van genetische manipulatie te wijzigen. Zo is ook de positie van Duitsland aan het verschuiven.

De controverse binnen de EU is zo groot dat besluiten over de introductie van nieuwe gentechgewassen al een tijd stilliggen. Het chemische bedrijf Pioneer heeft echter afgedwongen dat de EU voor half februari een besluit neemt over toelating van de mais die zij via genetische manipulatie heeft omgetoverd tot een gifproducerende plant (maistype 1507). Dat betekent dat er voor het eerst in meer dan tien jaar in Brussel wordt gestemd over een zogenaamde teelttoelating. Als de EU de teelt toelaat, mag het gengewas in alle lidstaten worden verbouwd, ook in landen die daar fundamentele bezwaren tegen hebben. Daarbij zou dit de deur openzetten voor nog meer introducties van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa.

De besluitvorming over de toelating van maistype 1507 staat dinsdag 11 februari op de agenda van de Raad Algemene Zaken. Minister Timmermans moet nu namens Nederland tegen toelating van dit gewas in de Europese Unie moeten stemmen.

Bron: website Bionext
Publicatiedatum: