Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ingrediënt in brood wordt gemaakt van mensenhaar

Er lijken steeds meer voordelen te zitten aan het eten van biologische brood. Het KRO-programma de Keuringsdienst van Waarde heeft namelijk ontdekt dat het broodverbetermiddel L-cysteïne (E920) wordt gewonnen uit mensenhaar. Dit middel wordt door veel reguliere bakkers in Nederland gebruikt en zorgt ervoor dat het brood langer houdbaar blijft en ook de productie vergemakkelijkt.

De meeste L-cysteïne wordt geproduceerd in China en daar gewonnen uit veren of mensenharen. De Europese regelgeving verbiedt het gebruik van L-cysteïne op basis van menselijke producten. Maar de makers van de Keuringsdienst ontdekten dat ook de variant op basis van haar wordt verhandeld binnen Europa. Uitgerust met verborgen camera spraken zij op een vakbeurs in Frankfurt met producenten van het middel en ontdekten dat het lucratief is te liegen over de herkomst van het middel.

Mensenhaar bevat relatief veel L-cysteïne en is daarom de goedkoopste bron om de stof uit te winnen. Van het eindproduct valt de herkomst niet af te leiden. Om die reden zeggen Chinese fabrikanten dat hun L-cysteïne van eendenveren is gemaakt in plaats van mensenhaar. Volgens een producent op de beurs wordt in China 20% van de L-cysteïne gewonnen uit veren en 80% uit mensenhaar.

In China bestaan speciale bedrijven die geknipt haar ophalen bij kapperszaken. In sorteercentra wordt het haar gescheiden van wattenstaafjes, sigaretten en ander vuil dat er tussen zit, om vervolgens met zoutzuur chemisch te worden opgelost om L-cysteïne te winnen.

KRO's Keuringsdienst van Waarde, donderdag 6 februari om 20:25 uur op Nederland 3.

Voor meer informatie: www.kro.nl/kvw
Publicatiedatum: