Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Friesland eerste gentechvrije provincie

Provinciale Staten van Friesland hebben woensdag 22 januari 2014 Friesland 'gentechvrij' verklaard. Een meerderheid in Provinciale Staten heeft een eerder 'nee' tegen gentech nu definitief gemaakt. "Dat is een mooi resultaat voor vooral de biologische boeren in onze provincie", aldus Leen van Zelderen, secretaris van de Biologische Producentenvereniging Friesland.

"Vanaf het begin in 2008, toen chemieconcern BASF hier in het noorden van Friesland in de buurt van twee biologische boeren een aanvraag deed om proefvelden te beginnen met gentech-aardappelen is het balletje voor een gentechvrij Fryslân beginnen te rollen. Biologische boeren, milieuorganisaties, burgers en politiek gingen door tot de Raad van State. Dat het nu is uitgegroeid tot een gentechvrij Fryslân kan een voorbeeld voor andere provincies zijn om te volgen. De meeste Europese consumenten zijn zeer kritisch over genetisch aangepaste gewassen. Regeringen en parlementen in diverse Europese landen en regio's willen het niet. Reden voor chemiereuzen Pioneer en BASF om de proeven en teelten uit Europa weg te halen. Juist nu dus een uitgesproken kans om dit voor de toekomst te waarborgen."

Het voorstel van Groen Links hiertoe werd woensdag jongstleden. met een brede meerderheid van stemmen van Groen Links, PvdA, ChristenUnie, SP, D66 en de Friese Nationale Partij aangenomen. Een minderheid van CDA, VVD en PVV nam een ander standpunt in. Zij schaarden zich achter het voorstel van Gedeputeerde Staten om juist geen stelling in te nemen. In de uitspraak van de Staten staat dat de provincie zich uitspreekt tegen de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in het open veld, (dus zowel op proefvelden maar tevens ook van commerciële teelt) en binnen de provinciale mogelijkheden er alles aan te doen om Friesland vrij te houden van de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen, Vooral de onzekerheid op de langere termijn zit een brede meerderheid in de Staten dwars, maar ook zaken als de keuzevrijheid van de consument, de monopoliepositie van de chemiereuzen Monsanto, Bayer en BASF.
Publicatiedatum: