Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische Boerderij Kraanswijk bouwt Koeientuin

Op het biologisch melkveebedrijf van de familie Bomers in Zwolle, bij Groenlo, wordt de eerste pilot van de Koeientuin gerealiseerd. De Koeientuin is een revolutionair integraal duurzaam concept voor de huisvesting van melkvee. De natuurlijke leefomgeving van de koe is zoveel mogelijk in het stalontwerp nagebootst. De Koeientuin is een stal die opgaat in het landschap, waar buiten naar binnen is gehaald. Uitgangspunt voor het ontwerpproces van de Koeientuin is dat de koe haar natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kan volgen.

De Koeientuin is al vanaf 2009 in ontwikkeling. Geestelijk vader en initiatiefnemer van De Koeientuin is Jan Pape, 'hovenier in ruste' uit Beltrum. De Koeientuin wordt ontwikkeld door een samenwerkingsverband van 4 partners. Naast Jan Pape zijn dit stichting Courage (innovatiestichting voor de melkveehouderij) uit Zoetermeer, ID Agro BV (ontwerper en leverancier van innovatieve stalsystemen) uit Lemelerveld en BETEBE GmbH uit Vreden, Duitsland (producent en leverancier van reinigingstechnieken voor de veehouderij).



Voor de ontwikkeling van de Koeientuin is verder nog een 'denktank' ingesteld. Zes enthousiaste melkveehouders uit verschillende delen van Nederland -elk met hun eigen bedrijfsplan voor een Koeientuin- denken en praten mee over het ontwerp en de verdere ontwikkeling.

Koeientuin voor Bomers

Chris Bomers verwacht veel van de Koeientuin en is blij dat zijn bedrijf de primeur heeft. Bomers is één van de leden van de denktank. Hij is overtuigd met de Koeientuin op Boerderij Kraanswijk -zoals zijn bedrijf heet-, zijn bestaande activiteiten een extra impuls te kunnen geven. Het bedrijf ligt nabij een natuur- en recreatiegebied De Leemputten waar veel toeristen komen. Verder is op Boerderij Kraanswijk van Bomers is een biogas-installatie aanwezig, en is er een groepsaccommodatie (inclusief overnachtingsmogelijkheden) en een vrijstaande vakantiewoning voor verhuur beschikbaar.

Chris heeft nog meer ideeën om het concept van de Koeientuin nog beter op zijn bedrijf te laten aansluiten. Zo wil hij een wandelpad realiseren vanuit De Leemputten naar en zelfs door de Koeientuin op het bedrijf. Ook is het plan om bezoekers- cq. ontvangstruimte op een verhoogd platform in de nieuwe stal te realiseren. Van hieruit kunnen bezoekers een blik werpen in de Koeientuin, en genieten van een vers getapt glaasje melk.

Kijk voor meer informatie op www.koeientuin.nl.
Publicatiedatum: