Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
TLR International Laboratories

Virussen in levensmiddelen: een extra punt van aandacht

In levensmiddelen komen frequent verscheidene virussen voor. De twee meest voorkomende virussen in levensmiddelen zijn het Norovirus en Hepetitis A virus. Deze twee virussen kunnen op verschillende wijze op de mens overgedragen worden en kunnen leiden tot ernstige aandoeningen.

Norovirus

Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Het virus komt voor in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Daarnaast kan het virus voorkomen in rauwe groeten en fruit. Met name zacht fruit, zoals aardbeien en bramen, is gevoelig voor besmetting met het Norovirus. De besmetting van deze producten vindt voornamelijk plaats door het gebruik van besmet water.

Naast dat het virus via voedsel verspreid wordt, gaat de besmetting met Norovirussen van mens op mens. Het virus komt door contact met braaksel of speeksel op de handen terecht. Wanneer handen niet goed worden gewassen verspreidt het virus zich vervolgens verder.

De klachten die optreden bij besmetting met het Norovirus, gedurende een periode van 1 tot 4 dagen, kunnen de volgende zijn:
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Buikpijn
Besmetting leidt niet altijd tot deze klachten. De mens kan ook drager van dit virus zijn en dit verspreiden zonder hiervan klachten te ondervinden.


Hepatitis A

Net zoals het Norovirus is Hepatitis A een virus dat middels rauwe schaal- en schelpdieren, groente en fruit de mens kan besmetten. Hepatitis A komt in levensmiddelen door aanraking met besmet water. In tegenstelling tot het Norovirus zijn de gevolgen van Hepatitis A niet een voedselinfectie maar een leverinfectie. De klachten die hierbij optreden zijn de volgende:
  • Vermoeidheid
  • Geelzucht
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Misselijkheid

Voorkom besmet voedsel!

TLR international laboratories biedt een analyse aan die detecteert
of het Norovirus of Hepatitis A-virus af- of aanwezig is in schaal- en
schelpdieren, groente en fruit. Voor deze analyse hanteert TLR international laboratories de RT-PCR methoden. Met deze methoden kan binnen twee werkdagen aangetoond worden of het levensmiddel positief of negatief is geanalyseerd op het Norovirus of het Hepatitis A-virus. Met behulp van deze analyse kan voorkomen worden dat levensmiddelen die besmet zijn met dergelijke virussen op de markt verschijnen.

Voor meer informatie: 010 2823292, info@tlr.nl, www.tlr-international.com
Publicatiedatum: