Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse agrarische sector opnieuw export-kampioen

De Nederlandse agrarische handel is in 2013 opnieuw flink toegenomen. De export groeide tot 79,2 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwe exportcijfers die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op de Grüne Woche in Berlijn bekend maakte.

"Een krachtige prestatie waar we als boeren en tuinders heel trots op zijn", aldus LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat. "Juist in een periode waarin de economie langzaam uit een dal omhoog kruipt, zorgt de agrarische sector voor een constante substantiële bijdrage. En elk jaar zelfs met betere cijfers. Nederland dankt haar groeiende export voor een groot deel aan deze sector."

Albert Jan Maat ziet de cijfers dus als een enorme opsteker voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Hij prijst daarbij de enorme inzet van de ondernemers. De LTO-voorzitter rekent op waardering van de overheid voor deze constante bijdrage aan de Nederlandse economie.

"Om dit ook in de toekomst vol te kunnen houden, moeten we zorgvuldig omgaan met zaken die onze concurrentiepositie bedreigen. Dus geen verdere lastenverzwaringen maar wel een sterkere inzet op een gelijk speelveld binnen Europa. Als je bijvoorbeeld de vergelijking maakt met Duitsland dan zorgt het huidige kabinetsbeleid niet voor een verbetering van de concurrentiepositie. Het beleid blijft helaas achter bij de prestaties van de sector en dat kunnen we verbeteren. LTO heeft daar heldere ideeën over. Ik ga daar graag met Economische Zaken over in gesprek."

Vorig jaar voerde de agrarische sector nog voor 75,4 miljard euro uit. Het agrarische handelsoverschot steeg van 24,3 miljard euro in 2012 tot 26,3 miljard euro in 2013. Daarmee is de sector goed voor bijna de helft van het totale Nederlandse handelsoverschot.

De agrarische export scoorde veel beter dan de totale export van Nederland in het eerste halfjaar van 2013. Zonder de agrarische sector zou de export zowel naar landen binnen als buiten de EU zijn gedaald.

De Europese Unie blijft met afstand het belangrijkste afzetgebied. Meer dan 80 procent van de agrarische uitvoer gaat naar andere EU-lidstaten. "Dat bewijst de grote waarde voor ons land van de Europese samenwerking. Ik vertel EU-kritische politici regelmatig dat ze daar meer oog voor moeten hebben", reageert Maat,

"Nederlandse boeren en tuinders doen het goed in en buiten Europa, maar met minder accijns op brandstoffen, drinkwater en verzekeringen en een betere stimulering van duurzame energieproducten zou Nederland gemakkelijk beter presteren. LTO maakt zich daar sterk voor."
Publicatiedatum: