Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In toekomst rijden op banden van sojabonen en paardenbloemen?

Steeds meer fabrikanten gaan voor ecobanden

Duurzaamheid is een begrip dat een steeds grotere rol inneemt in ons dagelijks leven en dus ook op de weg. Zo wil de automobilist vandaag zuiniger rijden, een trend waar niet alleen de autobranche slim op inspeelt. Ook de bandenindustrie profiteert hiervan, aangezien tegenwoordig al veel fabrikanten ecobanden in hun gamma opnemen.

De productie van ecobanden

Mobimix vroeg de mening van Dietmar Töpfer, bandenexpert bij tirendo.be. Ecobanden, ook wel 'groene banden' genoemd, worden vervaardigd uit een nieuw composietmateriaal. Samen met een speciaal uitgekiend profiel zorgt dit materiaal ervoor dat de rolweerstand van ecobanden aanzienlijk wordt teruggedrongen. Het gevolg: tot wel zeven procent minder brandstofverbruik en een lagere CO₂-uitstoot. Dankzij hun milieuvriendelijkheid vallen ecobanden altijd in de categorieën A, B of C van het Europees bandenlabel.

Toch worden er steeds meer vraagtekens gesteld bij de onderverdeling van het label. Hoewel ecobanden hoge toppen scheren op het gebied van een laag geluidsniveau en verbruik, werd bewezen dat diverse modellen slechts matig scoren op een ander aspect waarover het Europese label informeert. Ecobanden zouden namelijk een langere remweg hebben op een nat wegdek en zouden daardoor minder baanvast zijn dan de klassieke banden. Aangezien verkeersveiligheid nooit in het gedrang mag komen, hebben menig producenten hun ecobanden eens goed onder de loep genomen. Continental heeft, zoals hier reeds werd vermeld, zelfs zijn gehele productieproces omgegooid. Het resultaat is de Continental ContiEcoContact, de groene band mét korte remafstand.

De ecobanden van morgen

Ondanks dat de eerste ecobanden voor zowel personen- als voor vrachtwagens al even op de markt zijn, is de ontwikkeling van de banden nog in volle gang. Er wordt bijvoorbeeld continu gezocht naar alternatieven voor de benodigde fossiele grondstoffen. De vooruitzichten zijn dat we in de toekomst zelfs zullen rijden op banden gemaakt uit sojabonen en paardenbloemen. In tussentijd kunt u kiezen voor Continental, Goodyear of Dunlop ecobanden die deels vervaardigd worden uit koolzaadolie.

Bron: Mobimix
Publicatiedatum: