Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rode klaver goed bestand tegen extreme weersomstandigheden

Hoewel de afgelopen dagen erg nat waren, is de zomer in Nederland bijzonder droog geweest. En dat heeft zijn weerslag op de opbrengst en voedingswaarde van gras. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat rode klaver in het weiland voor een hogere opbrengst en een hogere VEM-opbrengst zorgt. Rode klaver is namelijk beter bestand tegen droogte. Het is dus van belang om te investeren in gras-rode klavermengsels, zeker in het licht van veranderende klimaatomstandigheden.

Opbrengst van gras en gras-klaver op zand- en kleigrond

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut volgen dit jaar de opbrengsten en voedingswaarde van grasmengsels met en zonder rode en witte klaver intensief op twee locaties. In de eerste twee snedes was nog weinig onderscheid, maar in de derde snede, die van augustus, kwamen grote verschillen aan het licht. In deze periode was het droog en de mengsels met klaver bleken, door de penwortel van rode klaver, beter bestand tegen de droogte.



Op zandgrond lag de opbrengst tot en met de derde snede bij de mengsels met klaver gemiddeld 17% hoger dan bij de mengsels met alleen gras. De VEM-opbrengst was gemiddeld 11% hoger. Deze verschillen werden met name veroorzaakt door de opbrengstverschillen in de derde snede. Daarbij deden vooral de mengsels van klaver met rietzwenkgras het zeer goed. Alle mengsels met klaver produceerden even hoog of hoger dan de mengsels zonder klaver.

Op kleigrond waren de verschillen nog groter dan op zand: de drogestof-opbrengst tot en met de derde snede lag 28% hoger bij de mengsels met klaver dan bij de mengsels zonder klaver, en de VEM-opbrengst 19% hoger. Ook hier was de opbrengst bij het mengsel met rietzwenkgras, timothee en klaver het hoogst.

Over het project Klaverklimaat

In het project Klaverklimaat heeft het Louis Bolk Instituut in 2011 bij twee melkveehouders een demoveld aangelegd: één op zandgrond in Etten-Leur en één op kleigrond in Harfsen. Op beide bedrijven zijn verschillende maaimengsels van Agrifirm en Barenbrug gezaaid, zowel mét als zonder een mengsel van rode en witte klaver. De mengsels met klaver krijgen alleen drijfmest, de mengsels zonder klaver krijgen daarnaast de maximaal toegestane hoeveelheid N-kunstmest.

In het project Klaverklimaat werken Agrifirm Feed, Barenbrug, mts. Buijs, mts. Grootkoerkamp en het Louis Bolk Instituut samen om de voordelen van gras-rode-klaver-mengsels breed onder de aandacht te brengen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt vanuit de regeling 'demonstratieprojecten Schoon en Zuinig' van het Ministerie van Economische Zaken als eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland. 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'.

Over het Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Er zijn ongeveer 60 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen en Accra (Ghana). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, provincies, waterschappen en het bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie op www.louisbolk.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan de Wit, senior onderzoeker Louis Bolk Instituut, 06 10919400.
Publicatiedatum: