Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedingscentrum ziet geen reden om producten te mijden:

"Geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen op groente en fruit"

Milieudefensie en foodwatch wijzen erop dat 9% van de wettelijke normen rondom bestrijdingsmiddelen niet veilig genoeg zijn. Desondanks is dit geen reden om groente en fruit te mijden, vindt Kennisspecialist Voedselveiligheid dr. Stephan Peters van het Voedingscentrum: "Juist het niet eten van groente en fruit geeft gezondheidsrisico's."

Op dit moment zijn er situaties waarin er wettelijke productnormen voor bestrijdingsmiddelen zijn die niet aansluiten bij de gezondheidsnormen. Zo kan het voorkomen dat de gezondheidsnorm wordt overschreden, terwijl er wettelijk gezien geen reden tot ingrijpen is.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) meet voortdurend in steekproeven of de wettelijke norm, de maximale residu limiet (MRL), niet wordt overschreden. Zijn er wettelijk gezien te veel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden, dan kijken ze of de gezondheidsnorm, de Acute Referentie Dosis (ARfD), wordt overschreden. Als dat zo is, halen ze de partijen zo mogelijk terug en schroeven ze de controle op.


Nog niet op één lijn

Maar foodwatch en de Milieudefensie kaarten nu aan dat het ook voorkomt dat de MRL niet wordt overschreden, maar de ARfD wel. De NVWA kan dan niet ingrijpen, want wettelijk gezien is alles in orde. In deze gevallen sluiten de wettelijke normen niet aan bij de gezondheidsnormen. Vergelijk het met verkeersregels. Je krijgt geen boete als je 50 kilometer per uur rijdt in de bebouwde kom, maar toch kan dit rijgedrag leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld rond basisscholen.

In zo'n geval kan het voorkomen dat je als consument meer bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt dan gewenst. Het Voedingscentrum vindt net als foodwatch en Milieudefensie dat regelgeving rondom bestrijdingsmiddelen op orde moet zijn. Op dit moment is de EU al bezig om de normen opnieuw te herzien. Die gevallen waar er een discrepantie is tussen de wettelijke en de gezondheidsnorm krijgen hierbij voorrang.

Evaluatie volksgezondheid

Peters weet dat er gevallen zijn waarbij wettelijke en gezondheidsnormen niet op één lijn zitten, maar dat levert volgens hem geen problemen op. "We hebben in 2010 en 2011 de handhavingsgegevens van de NVWA geëvalueerd, omdat we wilden weten of de volksgezondheid hierdoor in gevaar is. Hierbij keken we specifiek naar de ARfD-overschrijdingen, zowel binnen als buiten de wettelijke norm."

Uit die evaluatie bleken er in 2010 van de 4392 zo'n 21 partijen te veel resten te bevatten, in 2011 waren dat er 28 van de 4062. Bij de evaluatie is uitgaan van het meest conservatieve model, waarbij ook rekening is gehouden met risico's voor kinderen en baby's. Dit levert een verwaarloosbaar risico op, aldus Peters.

In de praktijk

Moeten we ons als consument nu zorgen maken over onze gezondheid? Nee, zegt Peters: "Als je elke dag groente en fruit eet, zou je in de huidige situatie een heel enkele keer te veel bestrijdingsmiddelen binnen kunnen krijgen. Theoretisch gezien zou je hier bijvoorbeeld hoofdpijn van kunnen krijgen, of misselijkheid. Maar of dat in de praktijk ook echt gebeurt weten we eigenlijk niet. Je lichaam breekt deze stoffen snel en in zijn geheel af."

Juist het mijden van fruit en groente levert problemen op, benadrukt Peters: "We weten dat als je geen groente en fruit eet, het risico op hart- en vaatziekten en kanker vergroot." Het advies blijft dan ook om 2 ons groente en 2 stuks fruit te eten, of dat nou regulier of biologisch is. "Wil je toch zo min mogelijk restanten van bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen? Kies dan voor Nederlandse oogst."

Kijk voor meer informatie op deze pagina.
Publicatiedatum: