Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




"Het vinden van vaste, gestructureerde afzet was het moeilijkst"
Wim en Ellen Peeters-Mertens willen nooit meer terug naar gangbaar

Het is een way of life. Een andere manier van denken, van werken. En dat bevalt Wim en Ellen Peeters-Mertens uit Neer al meer dan tien jaar uitstekend. In 2000 schakelden ze om van een gangbare naar een biologische tuinderij en ze willen nooit meer anders. Op de website www.lltb.nl is het onderstaande artikel geplaatst:

Wim en Ellen begonnen startten in 1990 samen met een oom een gangbare tuinderij in Neer. Na tien jaar was de rek er echter een beetje uit. "In die manier van telen zagen wij geen toekomst", vertelt Wim. Hoewel, de schoen wrong hoofdzakelijk bij de afzet. "Wij hebben dat altijd ervaren als een kansspel", legt Ellen uit. "Soms had je een goede opbrengst en dan was je blij, maar het pakte ook regelmatig anders uit. Je bent overgeleverd aan de grillen van de markt. Hoe goed je ook je best doet om een zo mooi mogelijk product af te leveren, jouw partij gaat op in het grotere geheel en je hebt er geen enkele controle meer over." Zodoende nam het tuinderskoppel een drastisch besluit en schakelde in 2000 om naar een volledige biologische bedrijfsvoering.



"Onze vaders vonden het drie keer niks", lacht Wim. "Die dachten dat er geen droog brood mee te verdienen was." Maar Wim en Ellen zetten door en runnen nu een bloeiend bedrijf met acht hectare prei, twee hectare boerenkool, vier hectare Chinese kool, twee hectare courgettes, twee hectare tuinbonen en anderhalve hectare aardappelen. Daarnaast hebben ze vier hectare in omschakeling. "Want je kunt niet zomaar biologisch beginnen te telen op grond waarop gangbaar is geteeld", verduidelijkt Wim. "Je moet daar eerst twee jaar biologisch op telen, terwijl je het niet als biologisch kunt afzetten. Dat is financieel zeer ongunstig, dus wij hebben daar grasklaver staan. Dat levert niks op, maar hiermee investeer je in de bodem en het kost ook het minste werk."

Uitdagingen

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, gewoon even omschakelen. Dat had echter heel wat voeten in de aarde. En de uitdagingen kwamen niet uit de verwachte hoek. "Wij maakten ons vooral zorgen over de teelttechnische aspecten. Ik hield mijn hart vast bij de eerste preiplantjes", herinnert Wim zich. "Alle verwachte problemen bleven uit. Geen purper- of papiervlekken, nauwelijks trips in de prei. We hebben nooit een hectare hoeven frezen vanwege een mislukte oogst."

Maar er kwamen wel andere uitdagingen voor in de plaats. Ellen: "Het vinden van vaste, gestructureerde afzet was het moeilijkst." Ze hebben zich aangemeld bij biologische telersvereniging en verkooporganisatie Nautilus en via die weg kwamen ze terecht bij Udea, een groothandel in biologische levensmiddelen. "Via Udea zetten wij onze bonen, aardappelen, boerenkool en courgettes af; de prei en Chinese kool gaan via Naturelle."

Twee dagen voor levering krijgen Wim en Ellen de bestellingen door van de groothandel. "Daardoor kunnen we weliswaar niet ons eigen ritme bepalen, maar we weten wel waar we aan toe zijn. Dat geeft je een hoop rust, in je hoofd", vindt Ellen. "En we hebben heel goede contacten met de bedrijven waaraan we leveren; dat maakt het werk een stuk persoonlijker, menselijker." "En je producten zelf zijn ook veel minder anoniem", vult Wim aan. "Als er nu ergens mooie, biologische courgettes in de schappen liggen, weet ik voor bijna honderd procent zeker dat het de mijne zijn", zegt hij trots.

Een andere uitdaging waar de twee tegenaan lopen sinds de omschakeling, is die van stikstof. "Wij telen intensief op zandgrond", legt Wim uit. "Met de vroege teelten valt het mee, maar bij de andere verlies je toch wat aan kilo's. De grond moet goed worden gevoed met organische middelen. Het liefst gebruik ik koemest, maar de dichtstbijzijnde, biologische rundveehouder zit zestig kilometer verderop."

Toekomst

Alle uitdagingen ten spijt, willen Wim en Ellen nooit meer terug naar gangbaar. Ze hopen dan ook dat de biologische teelt en de daarbij behorende keten zich de komende jaren verder ontwikkelt. "Je ziet nu toch nog wat merkwaardige praktijken", zegt Wim. "Biologisch is door de manier van telen wat duurder, maar dat is dubbeltjeswerk. Wij moeten onze producten apart in plastic verpakken, zodat ze te onderscheiden zijn van de gangbare producten in de winkelschappen. Dat plastic strookt op zich al niet helemaal met de biologische gedachte, maar maakt het vooral ook onnodig duurder."

Of dat gaat veranderen en of ze dat zelf nog gaan meemaken, blijft de vraag. Maar dat de tuinderij in Neer ook in de toekomst biologisch blijft, lijkt minder ongewis. "Onze zoon Robin is negentien jaar en zit op de biologische landbouwschool Warmonderhof in Dronten", zegt Ellen. "En ik kan me zomaar voorstellen dat hij uiteindelijk het bedrijf over gaat nemen."

Publicatiedatum: 23-10-2013

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-5-2018 Nieuwe locatie boerderijwinkel biedt vijf keer zoveel ruimte
22-5-2018 Spanje: bioteelt in het bos
22-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zeeuws bio-echtpaar legt voedselbos aan
18-5-2018 Biologische insecticide Carpovirusine EVO2 effectief tegen fruitmot
18-5-2018 Bessen plukken bij de Vlaamse bioboer
18-5-2018 Suriname: Ressortleiders DOAB volgen verdiepingscursus bio-landbouw
18-5-2018 AlmerŪa wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
18-5-2018 Denemarken: Biologische landbouw heeft groene wensen voor nieuwe minister
18-5-2018 Nooit eerder waren er zoveel bio-bedrijven in Zwitserland
17-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
17-5-2018 "300 miljoen hectare grond extra door zilte landbouw"
17-5-2018 Oproep aan spruitentelers: denk mee over bio-IPM
16-5-2018 Bio landbouw Luxemburg: een moeilijke markt
16-5-2018 Duidelijke toename van het aantal bio-bedrijven in Zwitserland
16-5-2018 Plan van aanpak 'Gewasbescherming in de biologische fruitteelt'
16-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland
16-5-2018 Biologische mais mag VS niet in
16-5-2018 "Thaise bio-mango's ook populair in de topgastronomie"
15-5-2018 Lokale biologische boodschappen van boer uit de regio makkelijk online te bestellen

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *