Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biobest introduceert Nutrimite: een nieuwe strategie voor een efficiënte vestiging van roofmijten

In vele teelten is de inzet van roofmijten een fundamenteel onderdeel van de biologische bestrijding. Roofmijten zoals Amblyseius swirskii, A. cucumeris en A. californicus worden massaal en frequent uitgezet om plagen zoals trips, witte vlieg en schadelijke mijten onder de knie te krijgen. In een aantal sierteeltgewassen en in de opkweek van groenteplanten kunnen deze biologische bestrijders zich bij een gebrek aan geschikt voedsel maar moeilijk of helemaal niet vestigen. De oplossing hiervoor is Nutrimite, een nieuw plantaardig voedingssupplement (stuifmeel) dat een sterke populatieopbouw van roofmijten mogelijk maakt.

Voldoende aanwezigheid van prooi (en dus plaag) kan voor het nodige roofmijtvoedsel zorgen, tenminste in die teelten waarin een zekere aanwezigheid van de plaag kan worden getolereerd. Bij bloeiende gewassen, zoals paprika, kunnen roofmijten in afwezigheid van prooi ook overleven op het voedzame stuifmeel. Hierdoor werkt biologische bestrijding bijzonder goed in gewassen waar geschikt stuifmeel aanwezig is.



In een aantal sierteeltgewassen is er echter geen bloei en dus ook geen stuifmeel aanwezig. Omdat de schade-drempel in deze gewassen vaak erg laag is, is er bovendien weinig tot geen prooi beschikbaar. Onder deze Spartaanse omstandigheden is het dan ook niet verwonderlijk dat roofmijten zich moeilijk of niet kunnen vestigen.

In samenwerking met vooraanstaande wetenschappelijke onderzoekers heeft Biobest een eenvoudige, efficiënte en innovatieve techniek ontwikkeld om dit probleem op te lossen: het toedienen van Nutrimite om de populatieopbouw van de gëintroduceerde roofmijten te stimuleren.

Proefresultaten laten spectaculaire effecten zien: tot drie maal meer roofmijten wanneer Nutrimite in het gewas wordt aangebracht. Momenteel wordt deze innovatieve strategie uitgebreid in het veld getest in samenwerking met een aantal telers. Het doel hiervan is om per gewas specifieke uitzetschema's te ontwikkelen waarmee een efficiëntere introductie en vestiging van roofmijten kan worden gerealiseerd. 'Meer met minder is het devies': dankzij Nutrimite een grotere, gezondere populatie roofmijten met minder introducties en lagere doseringen en betere resultaten tot gevolg.



Nutrimite is gebaseerd op stuifmeel en vertoont een aantal bijzonder voordelige eigenschappen:
  • Het behoudt gedurende vrij lange tijd zijn voedingswaarde op het gewas (tot 2 weken)
  • Het is aantrekkelijk voor roofmijten
  • Trips waardeert het maar weinig

"In de loop van dit jaar houden we u zeker op de hoogte omtrent de resultaten van de lopende demoproeven. Deze zullen naar onze verwachting kunnen worden vertaald in onmiddellijke en breed toepasbare praktijkadviezen. Voor de teler moet dit leiden tot betere resultaten in de geïntegreerde bestrijding, vooral in traditioneel 'moeilijke' teelten. Gezien de grote belangstelling wordt er al een beperkte hoeveelheid Nutrimite ter beschikking gesteld op commerciële basis. Wie niet langer wil wachten om zelf aan de slag te gaan, kan contact opnemen met een Biobest vertegenwoordiger of verdeler", licht Lise Verachtert toe.

Voor meer informatie: lise.verachtert@biobest.be
Publicatiedatum: