Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stemming over GLB: gemiste kans voor Europees Parlement

Woensdag 13 maart hebben de leden van het Europees Parlement gestemd over de voorstellen van de Europese Commissie over de landbouwbegroting. Met de uitkomst van deze stemming heeft het Europees Parlement het document vastgesteld waarmee ze de onderhandelingen met de Lidstaten en de Commissie aangaan, om uiteindelijk vanaf 2014 bij een nieuw GLB uit te komen.

De IFOAM EU, de Europese belangenbehartiger voor de biologische landbouw heeft gemengde gevoelens over de uitkomst, waarbij teleurstelling overheerst. Christopher Stopes, President van de IFOAM EU geeft aan dat, ondanks dat veel amendementen die neerkomen op 'greenwashing' geweigerd zijn door de parlementsleden, er over de hele linie een verdere verwatering van de vergroeningeisen is vast te stellen. Twee in plaats van drie gewassen in een rotatie is daar een voorbeeld van. Verder is de expliciete steun voor biologische landbouw en groene diensten in de tweede peiler natuurlijk waardevol, maar er wordt geen principiƫle keuze gemaakt voor een duurzamer en groener landbouwbeleid als geheel. In Nederland heeft Bionext in afstemming met IFOAM EU stemadviezen gegeven aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement en de landbouwvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. De brief aan de parlementsleden kunt u hier lezen (in het Engels).

Bron: Bionext
Publicatiedatum: