Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nog meer aandacht voor eindproduct dankzij automatiseringsslag"

De Commandeursmolen focust bewust op biologisch meel

Tholen - Bij De Commandeursmolen in het Zuid-Limburgse Mechelen worden geautomatiseerde productielijnen en stalen mengketels gekoppeld aan de ambachtelijke maaltechniek op Franse molenstenen, ingepast in een moderner maaldiagram. Het bedrijf is nooit uitontwikkeld, zo geeft eigenaar Raoul Schyns aan. "We streven naar continue verbetering. We willen met hetzelfde graan steeds een beter eindproduct produceren." Raoul is blij dat de molenaars Marcel, Peter, André en Leo zich dankzij de gemaakte automatiseringsslag meer met het meel zelf bezig kunnen houden.


Raoul (midden) en de molenaars van De Commandeursmolen

Raoul vertegenwoordigt de vijfde generatie van de Molenaarsfamilie Schyns. Zij zijn sinds 150 jaar actief in de Belgische Voerstreek en sinds 1880 in Zuid-Limburg. Hij pakt de zaken wel wat anders aan. "De belangrijkste trendbreuk is dat we uitgaan van de productie en verkoop van eigen gefabriceerd meel. Ook is de distributie nu uitbesteed. Hierdoor bestrijkt De Commandeursmolen een groter gebied en leveren we naast België ook al in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal."



De productie van biologisch meel (aandeel van 90%) past volgens Raoul erg goed bij het bedrijf. "Qua uitstraling en productiewijze past biologisch gewoon heel goed bij De Commandeursmolen. Ik zie dit echt als een meerwaarde en we malen inmiddels op een behoorlijke schaal biologisch meel, of 'echt meel' zoals wij het noemen. Want bij meel dat ambachtelijk en vakkundig op Franse molenstenen wordt gemalen, blijven de smaak, kleur, aroma's en structuur het beste behouden. Dat komt het karakter en de smaak van brood ten goede. De afzet heeft de laatste jaren een rustige maar gestage groei."

Compleet pakket

De Commandeursmolen biedt een compleet pakket biologisch meel van globaal 60 verschillende producten. "Dit varieert bijvoorbeeld van koekjesmeel tot stokbroodmeel, waarbij oude graansoorten zoals Spelt, Kamut, Teff of Quinoa bij ons niet vergeten zijn. We blijven ook ontwikkelen en als het nodig is schaffen we aparte machines aan." Om deze machines in te kunnen passen wordt regelmatig verbouwd in de molen. Rond de Kerst was dit bijvoorbeeld nog het geval. Raoul hoopt dat dit na de zomer allemaal afgerond is. Met het oog op de toekomst zijn verdere verbouwingen gepland. "De markt veranderd. Daar houden we rekening mee. Zo zullen we in de nabije toekomst waarschijnlijk ook in bulkverpakking gaan leveren."


Automatiseringsslag

De werkwijze is vergeleken met vroeger wel al in diverse opzichten veranderd. "Het assortiment is bijvoorbeeld enorm uitgebreid, voornamelijk door de wens van de consument. Een ander groot verschil met vroeger is de automatiseringsslag die gemaakt is. Hier hebben we lange tijd aan gewerkt. In het kader van voedselveiligheid was het essentieel om onze producten goed te kunnen traceren. Dankzij de speciale software hebben we een enorme professionaliseringsslag kunnen maken."

Het maalproces in de molen kan inmiddels ook vanuit een klein besturingskantoor geregeld worden. "Dit heeft echt een behoorlijke vlucht genomen. We kunnen inmiddels bijvoorbeeld geautomatiseerd op receptniveau sorteren, doseren en afwegen. Dat is echt ideaal."


Afwegen kan nu op receptniveau.

Raoul is blij dat de molenaars zich dankzij deze automatiseringsslag meer bezig kunnen houden met het meel, zoals het afstellen van de molenstenen. "We zijn nu meer molenaar dan zakkensjouwer geworden. Dat is een mooie ontwikkeling."

Voor meer informatie:

Raoul Schyns
De Commandeursmolen
Hoofdstraat 105
6281 BC Mechelen
043 4551220
info@commandeursmolen.nl
www.commandeursmolen.nl